Labels

24/11/2016

Andruty z żółtą masą - Yellow Wafers Recipe - Wafer con crema gialla

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 szklanki mleka/ 2 cups milk/ 2 tazze di latte
100 g cukru  lub masy marcepanowej/ 3.5 oz (cane) sugar / 100 g di zucchero o pasta di mandorla
1 cukier waniliowy/ 1 tsp vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
wafle/ wafers/ i wafer

Polski:
Wykonanie: Podgrzać mleko na głębokiej patelni. Wsypać cukier (lub masę marcepanową) i cukier waniliowy (lub laskę wanilii)* i mieszać od czasu do czasu (przez cały proces tworzenia masy). Kto woli słodsze klimaty, może dodać nieco więcej cukru. 

Kurkumę dodajemy do masy jako barwnik, ale też ze względu na jej właściwości zdrowotne. Ponieważ nie traci ona swych wartości odżywczych nawet przy wysokich temperaturach, można ją dodać w każdym momencie, tj. już na samym początku, pod koniec lub na samym końcu przygotowywania masy. 

Masa jest gotowa, gdy wyparuje woda i mleko zgęstnieje tak, że gdy odlejemy łyżeczkę masy na pusty talerzyk, odczekamy chwilkę, masa na talerzyku będzie w miarę sztywna (nie będzie się z łatwością przemieszczać).

Zdejmujemy z ognia, przekładamy nią wafle, obciążamy je czymś ciężkim na kilka godzin, kroimy.

*Oczywiście ilość cukru zależy od Was, można zrobić słodszą masę lub mniej słodką, jak wolimy!

English:
Method: Warm up the milk in a deep frying pan and add the sugar, curcuma and vanilla extract. Cook the milk over slow heat all the time. Stir from time to time so that the water will evaporate and the milk won't burn.

When the sugar has melted, add the vanilla extract. The dulce de leche is ready when the concentration of water has reached 30 % so it takes from 1 to 3 hours to finish the process, it depends on your heating level.

When you want to check if it is ready, you can take a tea spoon of the cream and place it on an empty plate, if the cream becomes dense after a while (it won't move) it means it is ready.

Spread the cream over the wafers, press them for several hour until the cream stiffens and then cut the wafer into smaller pieces. 

Italiano
Come si fa: Scaldate il latte, quando è tiepido aggiungete lo zucchero e la vaniglia. Mescolate ogni tanto fino alla fine della cottura.

Aggiungere la curcuma quando lo zucchero si scioglie. Tenete il fuoco basso, lasciate bollire il latte.

Il nostro dulce de leche giallo è pronto quando la concentrazione di acqua ha raggiunto il 30% e potrebbero volerci da 1 a 3 ore, a seconda del fuoco utilizzato. Io lo faccio in una padella antiaderente e questo velocizza l'evaporazione. Chi usa una pentola capiente, deve aspettare più a lungo.

Potete prelevarne un cucchiaino e farlo raffreddare su un piattino per controllare che abbia raggiunto la viscosità desiderata. Quando avete ottenuto la consistenza di una crema spalmabile, toglietelo dal fuoco e spalmate i wafer con la crema. Mettete qualcosa di pesante sopra il wafer per qualche ora, poi potete tagliare il wafer a pezzi piu' piccoli.