Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/11/2016

Piernik z dynią - Pumpkin Spice Cake - Torta alle spezie e zucca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski:
Składniki:
2 szklanki ugotowanej i odsączonej dyni, uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym
5 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
pół kostki masła
2 szklanki mąki
paczka przyprawy do piernika
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mielonego pieprzu (można więcej, jeśli lubimy)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Ubij osobno pianę z białek, dodając proszek do pieczenia pod koniec ubijania. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o niskich brzegach (potocznie zwanej blachą), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto polać polewą zrobioną z masła, cukru, kakao, odrobiny mleka - doprowadzić do wrzenia i wymieszać, zagęścić 2-3 łyżeczkami skrobi kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej i gotować ok 3 minuty, stale mieszając. Posypać wiórkami kokosowymi.

Na zdjęciu eleganckie szczypce do ciasta wykonane przez zakład: Wyrób Galanterii Metalowej w Poznaniu..

English:
Ingredients:
2 cups of pumpkin purée (grated and cooked pumpkin)
5 eggs
1 cup  sugar
1/2 cup honey
1/2 cup of olive oil
1/2 cup melted butter
2 cups plain white  flour
1- 2 ts cinnamon
1-2 ts ground black pepper
1 ts cocoa
1 ts curcuma
1 cup of ground walnuts or other nuts
1/2 teaspoon of salt
a bit of grated biologic orange peel
1 or 1/2 cup raisins
1/2 tea spoon baking soda
1 tea spoon baking powder

Directions: Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins and salt, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites with salt, and add the beaten whites and raisins delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake n a flat rectangular tin at 180-200 degrees C  for about 50 minutes. Brush the cake with chocolate  and decorate with coconut flour.

Italiano:
Ingredienti:
2 tazze di puree di zucca
5 uova
1 tazza e 3 cucchiai di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
2 cucchiaini di cannella
1 cuchiaio di curcuma
1 cucchiaio di cacao
1 cucchiaino di pepe nero macinato
1 tazza di noci macinati
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta
1/2 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio

Come si fa: Sbattere gli albumi con il sale fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando da tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, puree e poi aggiungere le uvetta/frutta e la cannella. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180° C per circa 45 minuti. Servire con lo zucchero a velo o cioccolata sciolta. Buon appetito!