#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicaciesk |
Składniki:
2 szklanki ugotowanej i odsączonej dyni, uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym
5 jajek
1 szklanka cukru
pół szklanki miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
pół kostki masła
2 szklanki mąki
paczka przyprawy do piernika
1-2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mielonego pieprzu (można więcej, jeśli lubimy)
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Ubij
osobno pianę z białek, dodając proszek do pieczenia pod koniec ubijania. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem
kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o niskich
brzegach (potocznie zwanej blachą), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200
stopniach C. Ciasto polać polewą zrobioną z masła, cukru, kakao, odrobiny mleka - doprowadzić do wrzenia i wymieszać, zagęścić 2-3 łyżeczkami skrobi kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej i gotować ok 3 minuty, stale mieszając. Posypać wiórkami kokosowymi.
Na zdjęciu eleganckie szczypce do ciasta wykonane przez zakład: Wyrób Galanterii Metalowej w Poznaniu..
Na zdjęciu eleganckie szczypce do ciasta wykonane przez zakład: Wyrób Galanterii Metalowej w Poznaniu..
Ingredients:
2 cups of pumpkin purée (grated and cooked pumpkin)
5 eggs
1 cup sugar
1/2 cup honey
1/2 cup of olive oil
1/2 cup melted butter
2 cups plain white flour
1- 2 ts cinnamon
1-2 ts ground black pepper
1 ts cocoa
1 ts curcuma
1 cup of ground walnuts or other nuts
1/2 teaspoon of salt
a bit of grated biologic orange peel
1 or 1/2 cup raisins
1/2 tea spoon baking soda
1 tea spoon baking powder
Directions: Mix
all the ingredients together except the egg whites, raisins and
salt, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites with
salt, and add the beaten whites and raisins delicately to the rest
of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some
baking paper and bake the cake n a flat rectangular tin at 180-200 degrees C for about 50
minutes. Brush the cake with chocolate and decorate with coconut flour.
2 tazze di puree di zucca
5 uova
1 tazza e 3 cucchiai di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
2 cucchiaini di cannella
1 cuchiaio di curcuma
1 cucchiaio di cacao
1 cucchiaino di pepe nero macinato
1 tazza di noci macinati
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta
1/2 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
Italiano:
Ingredienti:2 tazze di puree di zucca
5 uova
1 tazza e 3 cucchiai di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
2 cucchiaini di cannella
1 cuchiaio di curcuma
1 cucchiaio di cacao
1 cucchiaino di pepe nero macinato
1 tazza di noci macinati
1/2 cucchiaino di sale
1 o 1/2 tazza di uvetta
1/2 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
Come si fa: Sbattere
gli albumi con il sale fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti
gli altri ingredienti insieme, cominciando da tuorli, zucchero, olio,
farina + lievito e sodio, puree e poi aggiungere le uvetta/frutta e la
cannella. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel
forno già caldo a 180° C per circa 45 minuti. Servire con lo zucchero a
velo o cioccolata sciolta. Buon appetito!
No comments:
Post a Comment