Labels

25/11/2016

Czekoladki kokosowe - Coconut Chocolates Recipe - Cioccolatini al cocco

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g wiórek kokosowych/ 7 oz coconut flour/ 200 g di farina di cocco
150 g cukru / 5 oz (cane) sugar / 150 g di zucchero
70 g oleju kokosowego/ 2.5 oz coconut oil/ 70 g di olio di cocco
120 g śmietany lub mleka kokosowego/ 4 oz cream or cocco milk/ 120 g di panna o latte di cocco
4 czekolady (najlepiej gorzkiej)/ 14 oz dark chocolate/ 400 g di cioccolato fondente

Polski:
Wykonanie: Wszystkie składniki, za wyjątkiem czekolady podgrzać, ciągle mieszając doprowadzić do zagęszczenia masy. Polecam wzbogacić je smakowo musem kokosowym (dostępny w wielu sklepach spożywczych). Utworzyć ręcznie małe "kokoski" i schłodzić je w lodówce. W międzyczasie, rozpuścić czekoladę i polać nią "kokoski"  (lub zanurzyć je w czekoladzie), tworząc w ten sposób przepyszne czekoladki kokosowe. Można je podawać w papierowych koszulkach. Przechowywać w lodówce.

English:
Method: Melt all the ingredients besides the chocolate over medium heat and stirring all the time to achieve dense cream. Form small balls with your fingers and place them in the fridge for at least half an hour. In the meantime, melt the chocolate with a small amount of water over the medium heat. Then bath the coconut balls with the chocolate and leave them to cool in the fridge. Take out of the fridge just before serving.

Przepis właściwy/ The original recipe/ La ricetta originale: