Labels

05/11/2016

Konfitura z żurawiny - Cranberry Jam - Confettura di mortella di palude

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski
Wykonanie: Na słoik konfitury: 400 g żurawiny zasypać ok 150-200 g cukru (nierafinowanego) i zostawić na noc. Nazajutrz usmażyć żurawinę do uzyskania konsystencji konfitury (aż woda odparuje). Można smażyć wraz z pokrojonymi jabłkami, lub po usmażeniu wymieszać z powidłami jabłkowymi. Przechowywać w słoiku, na zimę najlepiej pasteryzować. 

Italiano
Come si fa: Per un barattolo di confettura: coprire 400 g di mortelle con 150-500 g di zucchero grezzo e lasciare riposare per tutta la notte. Il giorno dopo mettere su fuoco moderato e girare ogni tanto finche' l'acqua evaporera'. Sterilizzare per l'inverno.

English
How to do: (Makes 1 jar) Cover 14 oz cranberries with 5-7 oz sugar and leave overnight. The next day cook the cranberries with sugar over medium heat, stirring frequently, until the water evaporates. Fill in the jar and pasteurize for the winter.