Labels

02/11/2016

Sałatka z dyni - Pumpkin Salad - Insalata di zucca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dynia/ pumpkin/ zucca
gałązka rozmarynu/ rosemary branch/ un rametto di rosmarino
kilka ząbków czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

sól do smaku/ salt to taste/ sale

Polski
Wykonanie: Oczyszczaną z gniazd nasiennych i obraną dynię kroimy w drobną kostkę (ilość, w zależności dla ilu osób przyrządzamy ten obiadowy dodatek, przykładowo 100-150 g na osobę). Gotujemy w rondlu, pod przykryciem, z taką ilością wody osolonej, by pokryła dynię, ale nie więcej. Do gotującej się dyni wrzucamy gałązkę rozmarynu, którą wyjmujemy, gdy tylko dynia będzie miękka i zdejmujemy z pieca. Dodajemy trochę oliwy z oliwek i pokrojony na plasterki czosnek, by się zaparzył pod przykryciem. Mieszamy by smaki przeszły, dosalamy, jeśli trzeba. Serwujemy z ugotowanymi na parze ziemniakami (dla jaroszy, też pyszne z makaronem lub ryżem), ewentualnie sztuką mięsa lub kotletem.

English and Italian versions soon....