Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/11/2016

Sałatka z dyni - Pumpkin Salad - Insalata di zucca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
dynia/ pumpkin/ zucca
gałązka rozmarynu/ rosemary branch/ un rametto di rosmarino
kilka ząbków czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

sól do smaku/ salt to taste/ sale

Polski
Wykonanie: Oczyszczaną z gniazd nasiennych i obraną dynię kroimy w drobną kostkę (ilość, w zależności dla ilu osób przyrządzamy ten obiadowy dodatek, przykładowo 100-150 g na osobę). Gotujemy w rondlu, pod przykryciem, z taką ilością wody osolonej, by pokryła dynię, ale nie więcej. Do gotującej się dyni wrzucamy gałązkę rozmarynu, którą wyjmujemy, gdy tylko dynia będzie miękka i zdejmujemy z pieca. Dodajemy trochę oliwy z oliwek i pokrojony na plasterki czosnek, by się zaparzył pod przykryciem. Mieszamy by smaki przeszły, dosalamy, jeśli trzeba. Serwujemy z ugotowanymi na parze ziemniakami (dla jaroszy, też pyszne z makaronem lub ryżem), ewentualnie sztuką mięsa lub kotletem.

English and Italian versions soon....