Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/11/2016

Bananowiec bez pieczenia - No Bake Banana Cake - Dolce alle banane

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
150 g biszkoptów / 5 oz biscuits/ 150 g di biscotti
1/2 szklanki śmietany kremówki/ 1/2 cup cream/ 1/2 di tazza di panna fresca
2-3 banany/ 2-3 bananas/ 2-3 banane
żółtko/ egg yolk/ un tuorlo d'uovo
2-3 łyżki kleiku ryżowego/ 2-3 tbs congee rice (rice porridge)/ 2-3 cucchiai di crema di riso
4 łyżeczki żelatyny/ 4 ts gelatin/ 4 cucchiaini di colla di pesci
mleko/ milk/ latte
cynamon/ cinnamon/ cannella
starta gorzka czekolada/ grated dark chocolate/ cioccolato fondente grattugiato

Polski 
Wykonanie: Biszkopty zamoczyć w rozpuszczonej żelatynie w gorącym mleku, ewentualnie w rozpuszczonej galaretce owocowej, i ułożyć w szklanym naczyniu lub foremce. Śmietanę wymieszać z żółtkiem (można dodać trochę cukru pudru, jeśli gustujemy w słodszych deserach) i kleikiem ryżowym, połączyć ze startymi na tarce (lub zmiażdżonymi widelcem) bananami i wymieszać (można dodać 2 łyżeczki kakao do smaku). Masę włożyć na biszkopty. Można polać je pozostałą galaretką (w przypadku, gdy wybieramy tę opcję). Posypać cynamonem i startą czekoladą. Przechowywać w lodówce. 

English and Italian versions soon....