#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
150 g biszkoptów / 5 oz biscuits/ 150 g di biscotti
1/2 szklanki śmietany kremówki/ 1/2 cup cream/ 1/2 di tazza di panna fresca
2-3 banany/ 2-3 bananas/ 2-3 banane
żółtko/ egg yolk/ un tuorlo d'uovo
2-3 łyżki kleiku ryżowego/ 2-3 tbs congee rice (rice porridge)/ 2-3 cucchiai di crema di riso
4 łyżeczki żelatyny/ 4 ts gelatin/ 4 cucchiaini di colla di pesci
mleko/ milk/ latte
cynamon/ cinnamon/ cannella
starta gorzka czekolada/ grated dark chocolate/ cioccolato fondente grattugiato
Polski
Wykonanie: Biszkopty zamoczyć w rozpuszczonej żelatynie w gorącym mleku, ewentualnie w rozpuszczonej galaretce owocowej, i ułożyć w szklanym naczyniu lub foremce. Śmietanę wymieszać z żółtkiem (można dodać trochę cukru pudru, jeśli gustujemy w słodszych deserach) i kleikiem ryżowym, połączyć ze startymi na tarce (lub zmiażdżonymi widelcem) bananami i wymieszać (można dodać 2 łyżeczki kakao do smaku). Masę włożyć na biszkopty. Można polać je pozostałą galaretką (w przypadku, gdy wybieramy tę opcję). Posypać cynamonem i startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
English and Italian versions soon....
No comments:
Post a Comment