#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
18 płatów makaronu lasagne*/ 18 lasagna noodles*/ 18 sfoglie di lasagne*
ok kilograma dyni/ about 35 oz pumpkin/ circa un chilo di zucca
ok. 1 litr beszamelu**/ about 1 liter béchamel/ 1 litro di besciamella circa
gałązka rozmarynu/ a branch of rosemary/ un rametto di rosmarino
2-4 jajka na twardo/ 2-4 hard boiled eggs/ 2-4 uova sode
200 g parmezanu/ 7 oz Parmesan/ 200 g di parmigiano
2-3 łyżki masła/ 2-3 tbs butter/ 2-3 cucchiai di burro
wywar z dyni/ pumpkin broth/ brodo di zucca
biała kiełbaska/ white sausage/ una salsiccia bianca
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva
(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm)
Polski
Wykonanie:
Naczynie
na lasagne natłuścić i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów
lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu. Obraną i umytą dynię pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zetrzeć), kiełbaskę rozdrobnić i wymieszać z dynią, dolać wodę i ugotować na wolnym ogniu, z dodatkiem oliwy z oliwek i pokrojonego na drobno rozmarynu.
Ułożyć pierwszą warstwę dyni na beszamelu,
przykryć startym parmezanem. Ułożyć kolejne 6 płatów lasagni,
przykryć beszamelem, ułożyć rozkruszone w rękach jajka.Ułożyć ostatnie 6 płatów lasagni. Płaty pokryć
ostatnią warstwą beszamelu, zalać resztą dyni i posypać parmezanem.
Zazwyczaj polewam jeszcze lasagne rosołem/wywarem z warzyw - w przypadku dyni jest to wywar z dyni, stają się miększe i nawet można wtedy dać mniej beszamelu.
Można jeszcze skropić oliwą lub masłem, a nawet mlekiem. Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut.
* na zdjęciu lasagne zielone, ze szpinakiem/ in the photo green lasagne/ potete usare le lasagne verdi
** Beszamel "po mojemu":
Ponieważ
jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos
beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można
obejrzeć tutaj).
Używam tych samych składników: 1 litr mleka, 100 g masła, 100 g mąki
pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak
budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości
zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję
resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące
się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami,
ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie
różni się bardzo od tego właściwego.
Italian and English version on request, please fill in the CONTACT FORM
No comments:
Post a Comment