Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

14/11/2016

Lasagne z dynią - Pumpkin Lasagna Recipe - Lasagne alla zucca

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
18 płatów makaronu lasagne*/ 18 lasagna noodles*/ 18 sfoglie di lasagne*
ok kilograma dyni/ about 35 oz pumpkin/ circa un chilo di zucca
ok. 1 litr beszamelu**/ about 1 liter béchamel/ 1 litro di besciamella circa
gałązka rozmarynu/ a branch of rosemary/  un rametto di rosmarino
2-4 jajka na twardo/ 2-4 hard boiled eggs/ 2-4 uova sode
200 g parmezanu/ 7 oz Parmesan/ 200 g di parmigiano
2-3 łyżki masła/ 2-3 tbs butter/ 2-3 cucchiai di burro
wywar z dyni/ pumpkin broth/ brodo di zucca
biała kiełbaska/ white sausage/ una salsiccia bianca
sól/ salt/ sale
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva

(Naczynie na lasagne 35/28 cm, the recipe for 35/28 cm lasagna pan, ricetta per la lasagnera di 35/28 cm) 

Polski
Wykonanie:
Naczynie na lasagne natłuścić i wyłożyć warstwą beszamelu, ułożyć 6 płatów lasagni na dno i przykryć kolejną warstwą beszamelu. Obraną i umytą dynię pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zetrzeć), kiełbaskę rozdrobnić i wymieszać z dynią, dolać wodę i ugotować na wolnym ogniu, z dodatkiem oliwy z oliwek i pokrojonego na drobno rozmarynu.

Ułożyć pierwszą warstwę dyni na beszamelu, przykryć startym parmezanem. Ułożyć kolejne 6 płatów lasagni, przykryć beszamelem, ułożyć rozkruszone w rękach jajka.Ułożyć ostatnie 6 płatów lasagni. Płaty pokryć ostatnią warstwą beszamelu, zalać resztą dyni i posypać parmezanem.

Zazwyczaj polewam jeszcze lasagne rosołem/wywarem z warzyw - w przypadku dyni jest to wywar z dyni, stają się miększe i nawet można wtedy dać mniej beszamelu.

 Można jeszcze skropić oliwą lub masłem, a nawet mlekiem.  Piec w 180-200 st. ok. 40-50 minut.


* na zdjęciu lasagne zielone, ze szpinakiem/ in the photo green lasagne/ potete usare le lasagne verdi

** Beszamel "po mojemu":
Ponieważ jestem Polką, przyzwyczajoną do robienia budyniów, wykonuję sos beszamelowy jak budyń, nie tak jak powinno się go robić, (co można obejrzeć tutaj). Używam tych samych składników: 1 litr mleka, 100 g masła, 100 g mąki pszennej i tartą gałkę muszkatołową, sporą szczyptę soli, ale gotuję jak budyń. Do małego naczynia wsypuję mąkę, rozrabiam w małej ilości zimnego mleka, dolewam mleka, by nieco rozcieńczyć roztwór. Gotuję resztę mleka, pod koniec gotowania dodaję masło, gałkę i sól, gotujące się mleko zalewam roztworem mąki i mleka, szybko, energicznymi ruchami, ciągle mieszając, jak budyń. W smaku i konsystencji "mój" beszamel nie różni się bardzo od tego właściwego.


Italian and English version on request, please fill in the CONTACT FORM