Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

28/11/2016

Szaszłyki rybne - Fish Skewers Recipe - Spiedini di cernia dorata

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300-500 g filetu dowolnej ryby/ 11 -17 oz white fish flesh/ 300-500 g di cernia dorata
1-3 marchewki/ 1-3 carrots/ 1-3 carote
starty ser np. parmezan/ grated cheese such as Parmesan/parmigiano grattugiato
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
sól i zioła/ salt and spices/ sale ed erbe aromatiche
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Filety rybne solimy, pieprzymy, paprykujemy, dodajemy szczyptę mielonego majeranku i siekanego lub mielonego (najlepiej świeżego) rozmarynu i posypujemy kurkumą. Następnie rybę kroimy w paski, obtaczamy w mące, zmąconym jajku, bułce tartej zmieszanej ze startym parmezanem. Marchewkę kroimy wzdłuż, na cienkie paski. Szpilujemy paski marchwi na przemian z paskami rybnymi, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, skrapiamy oliwą i posypujemy pozostałą nam bułką tartą (z tartym serem). Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok. 15 minut.

Italiano
Come si fa: Pulite le carote e tagliatele a nastro. Lavate i filetti di cernia, salateli e pepateli con l'aggiunta di paprika e curcuma (potrete anche aggiungere un po di rosmarino tagliato a pezzi piccoli e maggiorana). Poi infarinate, passate con l'uovo sbattuto ed impanate i filetti di cernia e chiudete con stecchini assieme con i nastri di carote. Spennellate con l'olio, e cospargete con il parmigiano grattugiato. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 15 minuti.



English version on request, please fill in the blog contact form. 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: