#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
300-500 g filetu dowolnej ryby/ 11 -17 oz white fish flesh/ 300-500 g di cernia dorata
1-3 marchewki/ 1-3 carrots/ 1-3 carote
starty ser np. parmezan/ grated cheese such as Parmesan/parmigiano grattugiato
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
sól i zioła/ salt and spices/ sale ed erbe aromatiche
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
Polski
Wykonanie: Filety rybne solimy, pieprzymy, paprykujemy, dodajemy szczyptę mielonego majeranku i siekanego lub mielonego (najlepiej świeżego) rozmarynu i posypujemy kurkumą. Następnie rybę kroimy w paski, obtaczamy w mące, zmąconym jajku, bułce tartej zmieszanej ze startym parmezanem. Marchewkę kroimy wzdłuż, na cienkie paski. Szpilujemy paski marchwi na przemian z paskami rybnymi, najlepiej podwójnymi szpilkami do szaszłyków, skrapiamy oliwą i posypujemy pozostałą nam bułką tartą (z tartym serem). Pieczemy w piekarniku (180° C) przez ok. 15 minut.
Italiano
Come si fa: Pulite le carote e tagliatele a nastro. Lavate i filetti di cernia, salateli e pepateli con l'aggiunta di paprika e curcuma (potrete anche aggiungere un po di rosmarino tagliato a pezzi piccoli e maggiorana). Poi infarinate, passate con l'uovo sbattuto ed impanate i filetti di cernia e chiudete con stecchini assieme con i nastri di carote. Spennellate con l'olio, e cospargete con il parmigiano grattugiato. Fate gratinare in forno a 180° C per circa 15 minuti.
English version on request, please fill in the blog contact form.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment