Labels

01/12/2016

Ciastka migdałowo-kakaowe - Chocolate-almond Bites Recipe - Biscotti alle mandorle e cacao

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
240 g mąki/ 8.5 oz plain flour/ 240 g di farina 00
100 g gorzkiego kakao/ 3.5 oz cocoa powder/ 100 g di cacao amaro
225 g masła o temp. pokojowej/ 8 oz unsalted butter, at room temperature/ 225 g di burro morbido
100 g cukru/ 3.5 oz caster sugar/ 100 g di zucchero
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/4 łyżeczki soli/ 1/4 ts salt/ 1/4 cucchiaino di sale
150 g prażonych i siekanych migdałów/ 5 oz toasted almonds, finely chopped/ 150 g di mandorle
cukier puder do posypania/ sifted icing sugar/ zucchero a velo

Polski
Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki, migdały można dodać pod koniec. Dodaję też łyżkę wódki (co nie jest konieczne), zamiast masła, można użyć oleju kokosowego. Formować kulki o średnicy 3-4 cm i przełożyć na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Przechowywać w hermetycznej puszce, zachowują idealną świeżość do 5 dni.

English:
Method: Preheat the oven to 350°F, gas mark 4). Grease a baking sheet. Onto a sheet of greaseproof paper, sift the flour with the cocoa powder. In a large bowl, with the electric mixer on high, beat the butter, sugar, vanilla and salt until pale and creamy. Beat in the flour mixture, then the almonds.

Shape heaped teaspoonfuls of the mixture into balls and arrange on the greased baking sheet. Bake for 20-25 minutes or until firm. Cool briefly on the sheet before transferring to a rack. While still slightly warm, dust with icing sugar.

Store in an airtight container for up to five days.

Italiano
Come si fa: Tagliare a pezzi piccoli le mandorle tostate e mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare delle palline di 3-4 cm di diametro. Deponete su una piastra unta o ricoperta di carta da forno e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 20-25 minuti. Appena diventano tiepidi, spolverarli con lo zucchero a velo. Conservare in una scatola fino a 5 giorni.



Źródła przepisu:/The sources of the recipe:/ Le ricette originali:
Reader's Digest Christmas, Winter 1998, pp. 30-31