Labels

13/12/2016

Pizza pieczona na kamieniu - Stone Baked Pizza Recipe - Pizza cotta su pietra refrattaria

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki na 4 pizze/Ingredients for 4 pizzas/Ingredienti per 4 pizze:
25 g świeżych drożdży/ 0.8 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
10 łyżek oliwy/ 10 tbs olive oil/ 10 cucchiai di olio d'oliva
1 łyżka soli/ 1 tbs salt/ 1 cucchiaio di sale
1 kg mąki/ 35 oz plain flour/ 1 chilo di farina
200 ml ciepłej wody/ 200 ml lukewarm water/ 200 ml di acqua tiepida

Polski
Wykonanie: Do piekarnika nagrzanego do maksimum włożyć zimny kamień do pizzy (mój jest niemiecki, patrz tutaj) i nagrzewać go minimum pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia pierwszej pizzy.

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 200 ml ciepłej wody, do ich rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć, np. na dzbanek z wrzącą wodą. Kiedy się wzburzą wlać je do mąki, zacząć stopniowo wyrabiać, dolewając jeszcze ciepłej wody i na końcu oleju. Konsystencja ma być mniej gęsta niż na chleb. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do ciepłego szabaśnika. Kamienia nie trzeba natłuszczać oliwą, ale ponieważ nakładamy na niego ciasto, gdy on jest bardzo gorący, można pizzę nałożyć pierw na papier do pieczenia, pomagając sobie dodatkiem mąki, by nie kleiło się do palców, nakładanie jest dość niezdarne, dlatego po nałożeniu farszu trzeba użyć specjalnej łopatki, by włożyć całą pizzę na kamień w piekarniku. Ale warto się pofatygować, gdyż efekt smakowy jest bardzo zadowalający.

Na zdjęciu pizze z domowym sosem pomidorowym z czosnkiem, mozzarellą do pizzy, czarnymi oliwkami, cebulą, jedna z kiełbaską, druga z sardelkami w oliwie, obie posypane oregano. 

English and Italian versions on request, please fill in the contact form...