Na zdjęciu PIERNIK Z KAWĄ oraz nagroda dla zwycięzcy, wyroby Galanterii Metalowej |
Zakład: Wyrób Galanterii Metalowej
Robert Marcinkowski,
ul. Chodzieska 21, w Poznaniu
(email kontaktowy, kom. 697-025-384),
blog na FB: Mój Sposób na Szaszłyki
wraz z blogiem: Smakołyki Angeli,
ogłaszają zwycięzcę szaszłykowego konkursu
jest nim
ZUZANNA KOWALIK
oto jej nowatorski przepis na Szaszłyki z bobem (gratulujemy!):
Szaszłyki z bobem wg Zuzanny Kowalik |
Składniki:
bób ugotowany (nie rozgotowany), świeży ogórek, małosolny ogórek, papryka świeża, inne jak kto lubi ;), np z bobem i fasolą szparagową (podane z zsiadłym mlekiem).
Wykonanie: Poszczególne składniki nadziewać na wykałaczki lub szpilki do szaszłyków, przedzielając je bobem. Na każdym szaszłyku powinno być więcej bobu, a inne składniki tylko po jednym kawałku. Układać na półmisku. Podawać z czystym czerwonym barszczem, z frytkami, jako przegryzkę do piwa dla dorosłych, jako przystawkę na przyjęciach itd.
Uwaga: Niektórzy lubią sobie takie szaszłyki posolić. lepiej podać sól na stół, wcześniej nie solić.
***
Oto propozycja tradycyjnych szaszłyków z grilla, wg uczestniczki konkursu, Marzeny Mazur (piersi z kurczaka, kurki, inne grzyby, cebula - nabijać na przemian na szpilki do szaszłyków, grillować).
Szaszłyki z grzybami wg Marzeny Mazur |
***
I ostatnia propozycja, naszej uczestniczki z Włoch. Jest nią Silvia Zac, proponuje nam następujące szaszłykowe danie:
Szaszłyki z
owocami morza
Kupić świeże
mątwy i krewetki. Umyć mątwy, otworzyć, żeby usunąć czarny płyn i podzielić na
mniejsze części. Umyć krewetki i odciąć głowy. Na
przemian nakładać na szaszłykowe szpilki to kawałek mątwy, to krewetki. (Fot.1) Przygotować
marynatę z soli, oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, czosnku i ostrej
papryki. Zalać szaszłyki
marynatą i zostawić na ok 6-7 godzin. (Fot. 2. i 3)
Włożyć
szaszłyki na głęboką patelnię i zalać marynatą. (Fot. 4) Gotować
szaszłyki z obu stron, od czasu do czasu kropiąc powstałym sosem wystające
części przez od 15 do 20 minut, nie dłużej. Na kilka minut
przed końcem gotowania wlać pół kieliszka koniaku, tak by zdążył odparować. (Fot.5). Gotowe
szaszłyki. (Fot. 6)
No comments:
Post a Comment