Labels

12/12/2016

Ciasto piaskowe z tartymi jabłkami - Grated Apples Cake Recipe - Torta alle mele grattugiate

Smakołyki Angeli via Facebook

Przepisy mojej Teściowej/ My mother's in law recipes/ Ricette di mia suocera

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
700 g mąki pszennej/ 24.5 oz plain flour/ 700 g di farina 00
200-300 g cukru/ 7-10.5 oz sugar/ 200-300 g di zucchero
5 jaj/ 5 eggs/ 5 uova
1/2 szklanki oliwy/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci
3 jabłka/ 3 jabłka

Polski
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce) i dobrze wymieszać wraz z resztą składników (można łyżką, można mikserem). Piec w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w 180°C przez ok. 40-50 minut.

English
Directions: Peel and then grate the apples and mix them with all the other ingredients with a spoon very well. When batter is formed, place it on the greased baking sheet. Bake at 180° C (390° F) for about 40-50 minutes.

Italiano
Come si fa: Sbucciare e tagliare a pezzi piccoli oppure grattugiare le mele. Mettere tutti gli ingredienti insieme assieme alle mele. Lavorare finché non otteneremo l'impasto omogeneo. Cuocere nel forno già caldo a circa 180 gradi per 40-50 minuti.