Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

15/12/2016

Miodownik marchewkowy z kardamonem - Honey & Carrot Cake Recipe - Torta di carote, miele e cardamomo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g startej marchewki/ 7 oz grated carrots/ 200 g di carote grattugiate
pół szklanki pełnej mąki (tj. razowej)/ 1/2 cup wholemeal white flour/ 1/2 di tazza di farina integrale
pół szklanki mąki zwykłej/ 1/2 cup plain flour/ 1/2 di tazza di farina tipo 0
60 g zmielonych migdałów/ 2 oz ground almonds/ 50 g di mandorle frullate
pół szklanki oleju lub oliwy/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
4-5 łyżek miodu/ 4-5 tbs honey/ 4-5 di cucchiai di miele
skórka otarta z 1 cytryny/ 1 lemon zested/ 1 limone grattugiato
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di sodio
2 łyżeczki kardamonu/ 2 ts cardamomo/ 2 cucchiaini di cardamomo
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella

Polski:
Wykonanie: Ubić do żółtka z cukrem i miodem, potem dodać olej/oliwę, marchew, mąki, startą skórkę z cytryny, sodę, mączkę migdałową, przyprawy i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. (Wersja uproszczona, wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie).  Wlać do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English:
Method: Beat the egg yolks with sugar and honey. Add olive oil, lemon zest, almonds, carrots, flours, cardamom & cinnamon and baking soda and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter. Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top. 

Italiano:
Come si fa: Sbattete i tuorli e lo zucchero e miele. Poi unite l'olio, la scorza di limone grattugiata, le farine mescolate con il bicarbonato e le  spezie. Infine aggiungete le mandorle frullate, le carote grattugiate e gli albumi montati a neve. Versare l'impasto nello stampo.  Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Prima di servire, spolverate con zucchero a velo.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: