Labels

15/12/2016

Miodownik marchewkowy z kardamonem - Honey & Carrot Cake Recipe - Torta di carote, miele e cardamomo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g startej marchewki/ 7 oz grated carrots/ 200 g di carote grattugiate
pół szklanki pełnej mąki/ 1/2 cup wholemeal white flour/ 1/2 di tazza di farina integrale
pół szklanki mąki zwykłej/ 1/2 cup plain flour/ 1/2 di tazza di farina tipo 0
60 g zmielonych migdałów/ 2 oz ground almonds/ 50 g di mandorle frullate
pół szklanki oleju lub oliwy/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
2 łyżki cukru/ 2 tbs sugar/ 2 cucchiai di zucchero
4-5 łyżek miodu/ 4-5 tbs honey/ 4-5 di cucchiai di miele
skórka otarta z 1 cytryny/ 1 lemon zested/ 1 limone grattugiato
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di sodio
2 łyżeczki kardamonu/ 2 ts cardamomo/ 2 cucchiaini di cardamomo
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella

Polski:
Wykonanie: Ubić do żółtka z cukrem i miodem, potem dodać olej/oliwę, marchew, mąki, startą skórkę z cytryny, sodę, mączkę migdałową, przyprawy i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. (Wersja uproszczona, wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie).  Wlać do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English:
Method: Beat the egg yolks with sugar and honey. Add olive oil, lemon zest, almonds, carrots, flours, cardamom & cinnamon and baking soda and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter. Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top. 

Italiano:
Come si fa: Sbattete i tuorli e lo zucchero e miele. Poi unite l'olio, la scorza di limone grattugiata, le farine mescolate con il bicarbonato e le  spezie. Infine aggiungete le mandorle frullate, le carote grattugiate e gli albumi montati a neve. Versare l'impasto nello stampo.  Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti. Prima di servire, spolverate con zucchero a velo.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: