Labels

05/12/2016

Rolada czekoladowa z masą serową - Chocolate Cake Roll Recipe - Tronchetto al cioccolato e robiola

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

Biszkopt/ Base/ Base
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
130 g mąki/ 4.5 oz plain flour/ 130 g di farina
1 łyżka skrobi ziemniaczanej/ 1 tbs potato starch/ 1 cucchiaio di fecola di patate
150 g cukru/ 5.2 oz sugar/  150 g di zucchero
40 g gorzkiego kakao/ 5 oz cocoa/ 40 g di cacao amaro
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito per i dolci

Masa serowa/ Cream/ Crema alla Robiola
250 g sera śmietankowego np. z wiaderka/ 8.8 oz fresh cheese (e.g. Philadelphia)/ 250 g di robiola
100 ml słodkiej śmietany/ 100 ml cream/ 100 ml di panna fresca
4 łyżki cukru pudru/ 4 tbs icing sugar/ 4 cucchiai di zucchero a velo
2-3 łyżki płynnego miodu/ 2-3 tbs honey/ 2-3 cucchiai di miele
2 łyżki mleka skondensowanego/ 2  tbs condensed milk/ 2 cucchiai di latte condensato
kilka łyżek wiórek kokosowych/ several tbs coconut flour/ qualche cucchiaio di farina di cocco
1 łyżeczka mielonego kardamonu/ 1 ts ground cardamom/ 1 cucchiaino di cardamomo

Polewa/ Topping/ Copertura
100 g gorzkiej czekolady/ 3.5 oz dark chocolate/ 100 g di cioccolato fondente
150 ml słodkiej śmietany/ 150 ml cream/ 150 ml di panna
2 łyżki masła/ 2 tbs butter/ 2 cucchiai di burro
2 łyżki kakao/ 2 tbs cocoa/ 2 cucchiai di cacao amaro
mielone migdały do posypania/ ground almonds to sprinkle/ mandorle macinate per l'effetto neve

Polski
Wykonanie: Ubić jajka z cukrem na pianę, stopniowo dodawać mąkę zmieszaną ze skrobią, kakao i proszkiem. Wlać na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 32x32 cm i piec 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, gdy jeszcze jest gorący, rolujemy biszkopt na ściereczce, najlepiej wraz z papierem do pieczenia, delikatnie, żeby nie popękał, związujemy lub zakładamy gumki, by się nie rozwinął i odstawiamy do ostudzenia.

W międzyczasie, miksujemy ser z resztą składników, dodając na końcu kokos (tyle kokosu, ile wchłonie masa, nie więcej). Odstawiamy masę do lodówki. na wolnym ogniu roztapiamy składniki polewy, kto woli słodszą, może dodać trochę cukru. Mieszamy, by wszystkie składniki się roztopiły.

Rozwijamy roladę, wypełniamy masą, polewamy polewą. Posypujemy śniegiem ze zmielonych migdałów. Przechowujemy w lodówce.

Italiano: 
Come si fa: Montare le uova con lo zucchero fino ad ottenere una crema liscia e spumosa. Aggiungere la farina mescolata con la fecola ed il cacao ed amalgamare delicatamente. Imburrare ed infarinare uno stampo quadrato di 32x32cm ed infornare a 180°C per circa 25-35 minuti. Nel frattempo, preparare un canovaccio pulito e sottile, e una volta cotta. porre la base ancora bollente sul canovaccio. Facendo attenzione a non romperla, avvolgerla con il telo.

In una ciotola amalgamare tutti gli ingredienti della crema preferibilmente con lo mixer elettrico. Riporre in frigo. Per la copertura, sciogliere tutti gli ingredienti al fuoco basso, aggiungendo un po' dello zucchero a piacere e fare addensare la crema.

Srotolare con delicatezza la base, farcirla con la crema alla robiola e ricoprire con la crema al cioccolato. Cospargere con le mandorle macinate. Conservare in frigo fino al momento di servire.

English version on request, please fill in the contact form.