Labels

12/12/2016

Focaccia z Apulii z pomidorkami (II) - Focaccia from Apulia (II) - Focaccia pugliese con pomodorini (II)

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/
English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g mąki pszennej/ 8.8 oz plain flour/ 250 g di farina 0
1 średni ziemniak/ 1 medium potato/ 1 patata media
300 ml wody/ 300 ml water/ 300 ml acqua
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 1 dado di lievito di birra fresco
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
pomidorki/ small tomatoes/ pomodorini
sól/ salt/ sale
oregano/ oregano/ origano

Polski
Wykonanie: Wykonać jak zwykłą focaccię (proszę kliknąć na link), z tą różnicą, że ziemniaka trzeba ugotować (proponuję na parze) i zmielić lub utłuc, wymieszać z mąką. Wodę z ziemniaka (w przypadku gotowania na parze) wykorzystać do wyrabiania ciasta. Wyrośnięte ciasto kładziemy na naoliwioną blachę, skrapiamy oliwą, układamy plasterki pomidorków, posypujemy solą i oregano. Pieczemy.  Smacznego!

Przepis na focaccię z Apulii z większością ilością ziemniaków znajdziesz tutaj.

Focaccię skatalogowałam na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z. pod literką/etykietą B - jak Bari. 

English
Method: Just follow the focaccia recipe - the difference is that you must cook and then mash the potato, then mix it with the flour. You can use the potato water for kneading the dough.

Here another focaccia from Apulia recipe.

Italiano
Come si fa: Si fa come la focaccia semplice , ma ovviamente bisogna lessare la patata in acqua salata oppure sotto vapore, quando e' tenera scolatela conservando l'acqua di cottura per impastare. Amalgamare la patata con la farina.

L'altra ricetta della focaccia pugliese si trova qui.


Źródła przepisu:/The sources of the recipe:/ Le ricette originali:
www.leitv.it

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: