Labels

06/12/2016

Piernik z kawą - Spice & Coffee Cake Recipe - Pan speziato con miele e caffè

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
szklanka miodu/ 1 cup honey/ 1 tazza di miele
szklanka kawy (może być zbożowa)/ 1 cup hot coffee/ 1 tazza di caffè caldo
szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
3/4 szklanki oleju lub oliwy/ 3/4 cup olive oil/ 3/4 di tazza di olio d'oliva
3 szklanki mąki/ 3 cups plain flour/ 3 tazze di farina
1 łyżeczka mielonego pieprzu/ 1 ts ground pepper/ 1 cucchiaino di pepe macinato
opakowanie przypraw korzennych do pierników lub
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 ts cannella
1 łyżeczka goździków/ 1 ts cloves/ 1 cucchiaino di garofano
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej/ 1/2 nutmeg/ 1/2 di cucchiaino di noce moscata
2 łyżeczki kakao/ 2 ts cocoa/ 2 cucchiaini di cacao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1 1/2 ts baking soda/ 1 1/2 cucchiaino di bicarbonato di soda

Polski
Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem, wciąż ubijając, dodać rozpuszczony miód, gorącą kawę, następnie olej. Wsypać przesianą mąkę (jeśli zbyt wodniste, dodać jeszcze trochę mąki), przyprawy korzenne, pieprz, na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek i przesianą soda z kakao. Ciasto przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia, ewentualnie do form płaskich. Piec w 200°C, w keksówkach ok 40 minut, w płaskich formach krócej. Jeszcze ciepły piernik polać glazurą czekoladową (2 łyżki kakao, 5 łyżek cukru, 2-3 łyżek masła lub oleju kokosowego, 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietany zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, ciągle mieszając). Ozdobić orzechami całymi i mielonymi.

English:
Method: Preheat the oven to 350°F. Mix all the ingredients besides the egg whites with an electric mixer. Then delicatamente add the beaten egg whites and stir well. Bake for about 40 minutes. Cover with melted chocolate end decorate with nuts.

Italiano: 
Come si fa: Montare tutti gli ingredienti insieme, tranne gli albumi, con il mixer elettrico. Alla fine aggiungere gli albumi montati ed amalgamare delicatamente. Infornare nel forno già caldo a 200°C per circa 40 minuti. Quando ancora caldo, coprire con la glassa al cioccolato e decorare con le noci intere e macinate. 


No comments:

Post a Comment