Labels

07/05/2015

Ciasto z ricotty z cytryną i szafranem po sardyńsku- Ricotta, lemon and saffron cake from Sardinia - Torta di ricotta, limone e zafferano alla sarda


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki/ 10.5 oz white plain flour/ 300 g di farina
150- 300 g cukru trzcinowego/ 5-10.5 oz cane sugar/ 150-300 g di zucchero di canna
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
300 g sera ricotty/ 10.5 oz ricotta cheese/ 300 g di ricotta
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per dolci
skórka starta z organicznej cytryny/ grated organic lemon peel/ la scorza grattugiata di un limone non trattato
szczypta szafranu/ a pinch of saffron/ una bustina di zafferano

Polski
Wykonanie:
Wymieszać cukier z serem, dodać żółtka, szafran, wmieszać delikatnie z przesianą mąką, skórką z cytryny (u mnie dodatkowo rodzynki). Ubić białka, złączyć składniki. jeśli ciasto jest za mało wilgotne, można dolać odrobinę mleka.

 Wlać do foremki, wierzch można posypać cukrem. Piec w 180 °C przez ok 40 minut.

Ciasto skatalogowane na moim blogu Lokalne smakołyki. - Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z.

English
Method:
Mix the sugar with cheese, add the yolks, saffron and stir delicately with the sifted flour and the lemon peel (I also add some raisins). Beat the eggs whites and unite all the ingredients.

Pour batter into a cake tin (greased and sprinkled with bread crumbs) and sprinkled with sugar. Bake at 350° F for about 40 minutes.

Italiano:
Come si fa:
Mescolare lo zucchero con la ricotta, aggiungere i tuorli, lo zafferano ed amalgamare bene con la farina e la scorza (qualche uvetta a piacere). Montate gli albumi e mettere tutto insieme delicatamente.

Rivestite uno stampo con carta da forno e distribuitevi l'impasto, potete cospargerlo con un po di zucchero. Cuocete a 180 °C per circa 40 minuti.


Źródło przepisu z Sardynii/ Recipe Source/ La ricetta originale: