Labels

20/05/2015

Słodki omlet owocowy - Sweet fruit omelette - L'omelette dolce alla frutta

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
3-4 jajka/ 3-4 eggs/ 3-4 uova
1-2 łyżki mąki pszennej/ 1-2 tbs plain white flour/ 1- 2 cucchiai di farina 00
+
1-3 łyżek cukru trzcinowego/ 1-3 tsp cane sugar/ 1-3 cucchiai di zucchero di canna
owoce: truskawki, brzoskwinie/ fruits: strawberries, peaches/ la frutta: le fragole, le pesche

Polski:
Wykonanie: Ubić białka tak, by nabrały jak najwięcej powietrza (lepiej gdy jajka są temperatury pokojowej), dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać.

Upiec na patelni, na oliwie z obu stron. Zmielić cukier trzcinowy tak by utworzył się cukier puder. Udekorować truskawkami i brzoskwinią i posypać trzcinowym cukrem pudrem domowej roboty!

English
Method: Beat the whites (it's important that they are not cold), stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight). Sift the flour and add it delicately with the egg yolks.

Pour batter into a hot frying pan with olive oil and fry its both sides. Grind the cane sugar to obtain powdered cane sugar. Decorate your omelette with sliced strawberries and peaches, sprinkle with your home made cane powdered sugar.

Italian
Come si fa: Montate gli albumi (a temperatura ambiente). Unite la farina con i tuorli e mettete tutto insieme delicatamente.

Versare l'impasto in una padella calda con l'olio di oliva e soffriggete sui due lati.  Macinate lo zucchero di canna. Decorare con le fragole, le pesche e lo zucchero di canna a velo casalingo :)!