Labels

15/05/2015

Lody pistacjowe - Pistachio ice-cream - Gelato al pistacchio

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki dla 2 osób/Ingredients (serves 2)/ Ingredienti per 2 persone
125 g cukru/ 4.4 oz sugar/ 125 g di zucchero
100 g mleka (np. roślinnego)/ 3.5 oz milk or vegetable drink/ 100 g di latte o latte vegetale
200 g śmietany lub "śmietany" roślinnej/ 7 oz cream or vegetable cream/ 200 g di panna (vegetale)
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
50 g łuskanych pistacji (niesolonych)/ 1.8 peeled pistachios without salt/ 50 g di pistacchi sbucciati

Polski
Wykonanie: Jajko dobrze umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Pistacje można uprażyć na patelni przez ok 2 minuty, ale nie jest to konieczne. Zmiksować/zblendować wszystkie składniki. Wlać do maszynki do lodów, lub wstawić do zamrażalnika (ale trzeba wiele razy mieszać, tj. otwierać zamrażalkę, mieszać, za jakiś czas powtórzyć tę czynność aż do uzyskania pożądanego efektu).

English 
Method: Wash well the egg with boiling hot water. Let cool slightly. Toast the pistachios for about 2 minutes over medium heat (but it is not necessary). Mix or blend all the ingredients. To cool down the ice-cream mixture use your ice cream machine until cream is ready. Alternatively leave it in a bowl and put it into in the freezer stirring the ice-cream (many times, breaking up frozen chunks) until it is good, about 3 hours.

Italiano
Come si fa: Lavare bene l'uovo con l'acqua bollente. Tostare i pistacchi in una padella per circa 2 minuti a fiamma media (ma i gelati usciranno buoni anche senza tostare i pistacchi). Lavorare con il mixer o blender tutti gli ingredienti. Mettere nella gelatiera o direttamente nel freezer e girare tantissime volte.