Labels

15/05/2015

Lody pistacjowe - Pistachio ice-cream - Gelato al pistacchio


Polish/English/Italian
Składniki dla 2 osób/Ingredients (serves 2)/ Ingredienti per 2 persone
125 g cukru/ 4.4 oz sugar/ 125 g di zucchero
100 g mleka/ 3.5 oz milk/ 100 g di latte
200 g śmietany/ 7 oz cream/ 200 g di panna
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
50 g łuskanych pistacji (niesolonych)/ 1.8 peeled pistachios without salt/ 50 g di pistacchi sbucciati

* You can use whole milk, semi skimmed milk or skimmed milk, it depends on you. I usually use semi skimmed milk. 

Polish version
Wykonanie:
Jajko dobrze umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Zmiksować/zblendować wszystkie składniki. Wlać do maszynki do lodów, lub wstawić do zamrażalnika (ale trzeba wiele razy mieszać, tj. otwierać zamrażalkę, mieszać, za jakiś czas powtórzyć tę czynność aż do uzyskania pożądanego efektu).

English version
Wash well the egg with boiling hot water. Melt the chocolate in a double boiler, making sure the chocolate does not touch water. Let cool slightly. 
   Mix or blend all the ingredients. To cool down the ice-cream mixture use your ice cream machine until cream is ready. Alternatively leave it in a bowl and put it into in the freezer stirring the ice-cream (many times, breaking up frozen chunks) until it is good, about 3 hours.

Italian version
Come si fa:
Lavare bene l'uovo con l'acqua bollente. Lavorare con il mixer o blender tutti gli ingredienti. Mettere nella gelatiera o direttamente nel freezer e girare tantissime volte.