#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1-2 żółtka/ 1-2 egg yolks/ 1-2 tuorli
500 ml jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego waniliowego/ 500 ml Greek yoghurt/ 500 ml di yogurt greco
kilka łyżek mielonego cukru trzcinowego/ several tsps ground cane sugar/ 1-3 cucchiai di zucchero di canna macinato
żelatyna (plus galaretka truskawkowa)/ gelatin/ gelatina
masło lub śmietanka/ butter or cream/ burro o panna
truskawki/ strawberries/ le fragole
Wykonanie: Umyć jajko, sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtko od białka. Zmiksować żółtko z cukrem pudrem (zmielić cukier trzcinowy), masłem (ilości wg uznania) oraz jogurtem greckim (ewentualnie serkami homogenizowanymi). Zmieszać dokładnie z rozpuszczoną w wodzie żelatyną i odstawić do schłodzenia. Rozpuścić galaretkę, w mniejszej ilości wody niż pisze na opakowaniu, gdy stężeje nieco zmieszać z musem truskawkowym (tj. zmiksować truskawki z cukrem trzcinowym). Warstwę musowo-galaretkową nałożyć na tężejący sernik. Schłodzić w lodówce. Podawać z wafelkiem.
No comments:
Post a Comment