Labels

17/05/2015

Makaron (rurki) alla carbonara - Carbonara recipe - Penne alla carbonara


Polish/English/Italian
Składniki dla 2 osób/Ingredients (serves 2)/Ingredienti per 2 persone:
1 lub 2 jajka/ 1 or 2 eggs/ 1 o 2 uova
100 g boczku/ 3.5 oz chopped bacon/ 100 g di pancetta
150 g - 200 g makaronu wg gustu np rurki/ 5 - 7 oz g pasta (for example penne)/ 150 g di penne 
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
trochę startego sera parmezanu/ about 1.7 oz grated cheese such as Parmesan/ parmigiano grattugiato 
trochę startego sera owczego/ grated sheep cheese to taste/ pecorino grattugiato 

Polish version
Wykonanie:
Ugotować makaron, a w międzyczasie pokroić boczek na drobną kostkę, wrzucić na podgrzaną patelnię i podsmażyć aż się zrumieni (można dodać odrobinę masła, jeśli jest chudy). W osobnym naczyniu ubić jajka, posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać z boczkiem i serami i można już na patelni lekko ściąć jajka (to zależy od naszego indywidualnego gustu), lub dopiero ściąć jajka mieszając z gorącym, świeżo ugotowanym, makaronem.

Przepis skatalogowałam na moim blogu - katalogu, Lokalne smakołyki, zapraszam!

English version
Directions:
Boil the pasta and in the meantime fry the bacon with little butter. Beat the eggs and mix them with the grated cheeses (the amount you like) and with bacon and stir well in the frying pan, make it fry for a short while and finally mix everything with the still hot pasta. 

Italian version 

Come si fa:
Mettere a bollire l'acqua per la pasta, salatela quando giunge ad ebollizione e versate la pasta. Nel frattempo, in una padella, fate rosolare la pancetta in pochissimo burro. In una terrina sbattete le uova e aggiungetevi un pizzico di sale e pepe. Mischiare le uova con i formaggi grattugiati in quantità a piacere e con la pancetta e farli rosolare un po' e poi amalgamare con la pasta ancora calda.