Labels

18/05/2015

Puszyste ciasto z orzechami - Nut fluff cake - Torta soffice alle noci


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
70 g skrobi kukurydzianej/ 2.5 oz corn starch/ 70 g di maizena
200 g  cukru / 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
200 g mąki pszennej/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina bianca '00'
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
125 g orzechów np. włoskich/ 4.4 oz nuts/ 125 g di noci o nocciole
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per dolci

Polski:
Wykonanie:
Wyciągnąć masło z lodówki. Posiekać orzechy. Ubić masło z cukrem i żółtkami, na końcu dodać mąki z proszkiem i orzechy. Ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z resztą składników.

Małą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 °C przez ok. 40 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku, wyjąć.

English
Method:
Take the butter out from the fridge. Cut the nuts. Beat the butter with the sugar and yolks and mix well with the flour and corn starch, the baking powder and chopped nuts. Beat the egg whites and mix delicately with the rest of the ingredients. 

Pour batter into a small cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs or wrapped with baking paper). Bake at 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top if you like.

Italiano:
Come si fa:
Tirare fuori il burro. Tritate finemente le noci. Lavorare il burro a crema ed aggiungere lo zucchero, tuorli, le farine e noci. Montare gli albumi a neve durissima. Mettere tutto insieme delicatamente.

Rivestite uno stampo piccolo con carta da forno e distribuitevi l'impasto. Cuocete a 180 °C per 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).