Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/05/2015

Domowe masło orzechowe - Home Made Peanut Butter - Burro di arachidi fatto in casa

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski:
Orzeszki łuskamy. Tyle ile mamy fistaszków (orzeszków arachidowych) czy raczej ile ich chcemy zużyć na masło orzchowe układamy na blaszce i prażymy w piekarniku (ok 5-10 minut w 170/180 stopniach C). Gdy ostygną mielimy w młynku, mikserze czy blenderze z dodatkiem odrobiny soli, cukru trzcinowego, oleju do smaku. Mój blender jest szybki, uzyskuję konsystencję masła niemal natychmiast, ale kto takiego nie posiada, niech uzbroi się w cierpliwość ;-).

Masło polecam z wafelkami z musem truskawkowym.

English:
I toast peeled peanuts for 5-10 minutes in the oven, then I ground them with a bit of salt, oil, cane sugar and honey to taste. You can serve with Strawberry Mousse and Peanut Butter Wafers. 

Italian:
Sbucciare gli arachidi. Mettere gli arachidi a tostare nel forno caldo (180 gradi) per circa 5-10 minuti. Miscelare (o macinare) gli arachidi con un po' di olio, sale, zucchero di canna e miele a piacere nel blender. Servire per esempio con i wafer alle fragole.