Labels

23/05/2015

Domowe masło orzechowe - Home Made Peanut Butter - Burro di arachidi fatto in casa

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski:
Orzeszki łuskamy. Tyle ile mamy fistaszków (orzeszków arachidowych) czy raczej ile ich chcemy zużyć na masło orzchowe układamy na blaszce i prażymy w piekarniku (ok 5-10 minut w 170/180 stopniach C). Gdy ostygną mielimy w młynku, mikserze czy blenderze z dodatkiem odrobiny soli, cukru trzcinowego, oleju do smaku. Mój blender jest szybki, uzyskuję konsystencję masła niemal natychmiast, ale kto takiego nie posiada, niech uzbroi się w cierpliwość ;-).

Masło polecam z wafelkami z musem truskawkowym.

English:
I toast peeled peanuts for 5-10 minutes in the oven, then I ground them with a bit of salt, oil, cane sugar and honey to taste. You can serve with Strawberry Mousse and Peanut Butter Wafers. 

Italian:
Sbucciare gli arachidi. Mettere gli arachidi a tostare nel forno caldo (180 gradi) per circa 5-10 minuti. Miscelare (o macinare) gli arachidi con un po' di olio, sale, zucchero di canna e miele a piacere nel blender. Servire per esempio con i wafer alle fragole.