Labels

18/06/2015

Dorsz w pomidorach koktajlowych - Fried Cod with Cherry Tomatoes - Filetto di merluzzo con ciliegini


Polski
Wykonanie:
Usmażyć delikatnie w niewielkiej ilości oliwy z oliwek filety z dorsza (u mnie świeży) posolone, oprószone mąką, posypane przyprawami do ryb (np. tymianek, koperek..) z połówkami pomidorów koktajlowych. Niezmiernie proste i bardzo smaczne! Podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub jeszcze prościej, z chlebem (na zdjęciu). 

English
Method:
Sprinkle the cod with white plain flour and salt to taste. Fry delicately in olive oil with cherry tomatoes cut into halves. Sprinkle with thyme and chopped dill to taste. The dish is very simple and very tasty.  Serve with bread (as in the photo) or with potatoes and a salad. 

Italiano
Come si fa:
Rosolare il merluzzo (salato) con poco olio d'oliva, cospargerlo con un po' di farina, le erbe aromatiche (come il timo, l'aneto..) ed i ciliegini tagliati a meta'. Togliere la padella dal fuoco appena il pesce si cuoce. Servire col pane (guarda la foto) o con le patate e l'insalata.