Labels

10/06/2015

Lody migdałowe - Almond ice-cream - Gelato alle mandorle


Polish/English/Italian
Składniki dla 2 osób/Ingredients (serves 2)/ Ingredienti per 2 persone
125 g cukru/ 4.4 oz sugar/ 125 g di zucchero
100 g mleka/ 3.5 oz milk/ 100 g di latte
200 g śmietany/ 7 oz cream/ 200 g di panna
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
100 g migdałów/ 3.5 peeled pistachios without salt/ 100 g di mandorle

* You can use whole milk, semi skimmed milk or skimmed milk, it depends on you. I usually use semi skimmed milk. 

Polski
Wykonanie:
Jajko dobrze umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Zmiksować/zblendować wszystkie składniki. Wlać do maszynki do lodów, lub wstawić do zamrażalnika (ale trzeba wiele razy mieszać, tj. otwierać zamrażalkę, mieszać, za jakiś czas powtórzyć tę czynność aż do uzyskania pożądanego efektu).

Niektórzy prażą migdały, obierają ze skórki, ale ze względów zdrowotnych najlepiej nic z nimi nie robić. Można wzbogacić smak lodów wanilią. 

English
Method:
Wash well the egg with boiling hot water. Melt the chocolate in a double boiler, making sure the chocolate does not touch water. Let cool slightly. 

Mix or blend all the ingredients. To cool down the ice-cream mixture use your ice cream machine until cream is ready. Alternatively leave it in a bowl and put it into in the freezer stirring the ice-cream (many times, breaking up frozen chunks) until it is good, about 3 hours.

Italiano
Come si fa:
Lavare bene l'uovo con l'acqua bollente. Lavorare con il mixer o blender tutti gli ingredienti. Mettere nella gelatiera o direttamente nel freezer e girare tantissime volte.