Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/06/2015

Zapiekanka serowa z sardelami i cukinią - Zucchini and anchovies gratin - Gratin di zucchine ed acciughe

Smakołyki Angeli na Facebooku

Kalabryjski przepis mojej Teściowej/ My Mother-in-law's Calabrian recipe/ 
Una ricetta calabrese di mia Suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
cukinie/ zucchini (courgettes) / le zucchine
starte żółte sery/ pecorino (or other cheese)/ pecorino, scamorza, provola etc.
parmigiano lub jeszcze innego sera/  parmesan/  parmigiano
sardele w oleju/ anchovies in oil/ acciughe all'olio di oliva
"miąższ" z bułki/ fresh bread crumb/ mollica del pane
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
1-2 jajka (na 2 osoby)/ 1-2 eggs (serves 2)/ 1-2 uova (per 2 persone)
śmietana/ cream/ panna
olej z oliwek lub masło/ olive oil or butter/ olio d'oliva o burro q.b.


Polski
Wykonanie: Blaszkę natłuścić oliwą, posypać rozkruszoną w rękach bułką (ewentualnie niesłodzonymi sucharkami) zmieszaną z jajkiem/kami ew. śmietaną, nałożyć podsmażone i posolone wcześniej na patelni plasterki cukinii, sardele,  posypać serami (u mnie: rolada ustrzycka, sery włoskie: provola i parmezan), kolejną warstwą bułki lub sucharek i skropić oliwą z oliwek, ew. masłem. Polać odrobiną wody. Piec zapiekankę w 200 ° C ok. 15 minut.

English:
Method: Sprinkle the baking tin with olive oil. Place bread crumb transformed into small pieces mixed with some cream,  an egg/ the eggs, chopped zucchini (fried and salted to taste for a while in a frying pan before), the anchovies and cover with cheese layers and at the end add the bread crumbs and sprinkle with olive oil or butter. Bake at 390°F for about 15 minutes.

Italiano:
Come si fa: Cospargere la teglia con un po' d'olio d'oliva, mettere la mollica del pane fatta a pezzi piccoli mischiata con l'uovo sbattuto/ le uova sbattute, un po' di panna, poi le zucchine (a piacere si può arrostirle prima un po' con uno spicchio di sale a piacere), le acciughe ed i formaggi grattugiati, l'ultimo strato della mollica e cospargere con un po' d'olio o burro. Cuocere al forno caldo di 200° C per circa 15 minuti.