Labels

09/06/2015

Zapiekanka serowa - Cheddar Cheese Flan - Torta salata ai formaggi


Przepis z Portsmouth od mojej przyjaciółki śp. Margaret Robinson
The recipe is from Portsmouth, from my late best friend Margaret Robinson
La ricetta della mia amica + Margaret Robinson da Portsmouth

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti

Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
180 g mąki/ 6 oz plain white flour/ 180 g di farina
120 g tłuszczu (np. masła) /4 oz fat (i.e. margarine con a little lard)/ 120 g di grasso (per esempio burro)

Nadzienie/ Filling/ Ripieno
300 g żółtego sera (np. mieszanki serów)10 oz cheddar cheese/ 300 g di formaggio tipo montasio, provolone, pecorino...
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
kilka łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego/ several tbs evaporated milk/ qualche cucchiaio di latte concentrato


Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim foremkę. Poprzekłuwać widelcem. Podpiec ok 10-15 minut w 200 °C.

W międzyczasie, wymieszać potarty ser, jajko, dwie łyżki posiekanej cebuli z mlekiem skondensowanym (by uzyskać zwartą, gęstą konsystencję). Farszem wypełnić podpieczony spód.

Piec ok 10 minut w 200 °C, po czym obniż temperaturę do 170 °C i piecz przez  kolejnych ok. 30 minut.

Przepis skatalogowałam na moim blogu  Lokalne smakołyki (Katalog przepisów kulinarnych miast, wsi i wiosek z Polski i całego świata od A do Z

English
Method:
Make pastry and line pan. Prick all over with fork. Cook 10-15 minutes at number six. 15 minutes is sometimes too long, so you should check at ten minutes to see, it should be partly cooked.

Meantime mix together grated cheese, two tablespoons chopped onion, 1 egg, and about 3/4 of a tin (small) of evaporated milk. Mix well, then fill cooked pastry.

Cook 10 minutes at 6 then 35 minutes at 2.

Italiano
Come si fa:
Fare l'impasto. Stendere e mettere nella tortiera piccola. Cuocere a 200 gradi per circa 10 minuti.

Nel frattempo preparare il ripieno: amalgamare il formaggio grattugiato con l'uovo, 2 cucchiai di cipolla tagliata a dadini e il latte concentrato (per ottenete una crema densa). Riempire la pasta già un po' cotta e continuare a cuocere a 200 gradi per altri 10 minuti, poi cuocere per circa 30 minuti a 170 gradi.