Labels

15/06/2015

Kwiaty dyni w cieście piwnym - Squash blossom fritters in beer batter - Fiori di zucca in pastella alla birra

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski
Wykonanie:
Poczujmy się jak mitologiczni lotofagowie, choć to nie kwiaty lotosu, ale jednak kwiaty. Upieczmy (z obu stron) na oliwie oczyszczone z pręcików kwiaty dyni (ew. cukinii) w dość gęstym cieście: schłodzone piwo, mąka, jajko (wymieszać dobrze widelcem, dodając to piwa, to mąki, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego, można jeszcze dodać startego parmezanu) , osuszyć na papierze kuchennym, posolić do smaku, podawać np. z chlebem, też bez niczego są smaczne. 

English
Method:
Let's feel like mytghological lotus-eaters, instead of lotus flowers, fry and eat squash blossom. Make dense batter with cold beer, flour and an egg (you can also add grated Parmesan cheese, fry in deep oil (both sides), salt to taste and serve with bread. 

Italiano
Come si fa:
Fare l'impasto denso con un po di birra, farina, parmigiano grattugiato e uovo, bagnare i fiori puliti e soffriggere nell'olio profondo su due lati. Mettere sale a piacere e servire col pane. 



 Części, które usuwamy! Pieces that we throw out! Pezzi che si buttano via!