Labels

23/06/2015

Drożdżówki z porzeczkami - Blackcurrant buns - Brioches con ribes


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 500 g (4 cups) plain white flour/ 500 g farina tipo 00
150 g cukru/  5,30 oz (a little more than half a cup) sugar/ 150 g di  zucchero
250 ml ciepłego mleka/ 250 ml (1 cup) warm milk/ 250 ml di latte tiepido
25 g drożdży/ 0.8 oz fresh yeast/ 25 g lievito di birra
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
80 g miękkiego masła/ 2.8 oz (1/3 cup) soft butter/ 70 burro morbido
paczka cukru waniliowego/ 2 teaspoons vanilla extract/ un sacchettino di vaniglia
porzeczki czarne lub czerwone/ currants/ ribes (nero o rosso)

Polski
Wykonanie:
Mieszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru, dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż utworzy się pianka. Wyrabiamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut i odstawiamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy wyrośnie, wypełniamy bułeczki wielkości łyżki stołowej odrobiną porzeczek (u mnie czarne, lekko podsmażone i odsączone) i układamy na wysmarowana tłuszczem (najlepiej smalcem, wg Babci) blachę.

Odstawiamy drożdżówki na kilka minut w ciepłe miejsce na blaszce (można pomalować je roztrzepanym jajkiem). 

Piec w 200 °C ok. 30 minut.

English 
Method:
Mix the yeast with a tea spoon of sugar and a table spoon of warm milk, leave to double its size and knead the dough using all the ingredients given above. Leave it to double its size. Take small pieces of the dough, add a small amount of currents inside (you can also use blackcurrant jam).

You can paint the buns with a whipped egg if you want them to look better. Bake in 400 °F for about 30 minutes.

Italiano
Come si fa: 
Sciogliere il lievito con il cucchiaino di zucchero ed il cucchiaio di latte tiepido e lasciarlo riposare per qualche tempo finché raddoppia il volume. Poi devi mettere tutti gli ingredienti insieme e lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi, poi lascialo a riposare, coperto, al caldo. 

Si può formare sia le brioches piccole o più grandi, dipende dalla tua preferenza, si riempie con il ribes fresco oppure la marmellata o confettura. Mettere al forno caldo di 200 gradi per circa 30 minuti. Si possono pitturare le brioches già calde con l'acqua o con l'uovo sbattuto prima di mettere al forno.