Labels

10/10/2016

Ambasador z sokiem ze śliwy tarniny - Chocolate Cake With Blackthorn Fruit Syrup - Torta al cioccolato con lo sciroppo di prugnolo

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/Ingredienti:
250 g margaryny lub masła/ 250 g margarina or butter/ 250 g margarina o burro
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk / 1/2 tazza di latte
2 szklanki cukru/ 2 cups sugar/ 2 tazze dello zucchero
200 g gorzkiej czekolady/ 7 oz dark chocolate/ 200 g di cioccolato fondente
4- 3 jajka/ 4- 3 eggs/ 4- 3 uova
2 szklanki mąki/ 2 cups all purpose white flour/ 2 tazze di farina grano 00
1 płaska łyżka proszku do pieczenia/ 1 soup spoon baking powder/ 1 cucchiaio di lievito per i dolci
1 torebka cukru waniliowego/ vanilla/ 1 bustina di vaniglia
+
keksówka (35 cm/12 cm)/baking tin (35 cm/12 cm)/teglia (35 cm/12 cm)

Polski
Wykonanie: Mleko, margarynę, cukier, cukier waniliowy, czekoladę podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy do ochłodzenia. Odlewamy pół szklanki masy na polewę. Dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy delikatnie mieszając. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ambasador pieczemy ok 45 minut w 200°C. Upieczony polewamy odstawioną wcześniej polewą. Można ponacinać ciasto, żeby polewa lepiej wchłonęła się i odczekać. Gdy czekoladowa masa zastygnie, polewamy całe ciasto, lub poszczególne kawałki, sokiem z tarniny, najlepiej jednak tuż przed podaniem. 

Ciasto dekorujemy owocami tarniny (ale służą one jedynie do dekoracji, te z syropu są owszem jadalne, lecz zbyt cierpkie w smaku, stąd też nie za bardzo nadają się do spożycia) oraz pozostałą polewą, gdy nam zabraknie możemy rozpuścić trochę czekolady i polać nią kawałki ciasta. Dzięki sokowi z tarniny, ciasto nabiera pełnię smaków, jest odpowiednio wilgotne i przyjemnie kruche ;-). 

English 
Directions: Put the margarine, milk, sugar, vanilla, chocolate into a pot and make it melt or even boil in a medium skillet over medium heat, then leave it apart until it cools down. 

Before adding all the other ingredients (apart from the egg whites), that is flour with baking powder and yolks, leave 1/2 cup of this cream for covering the final baked cake.

Beat the egg whites and mix them with the batter delicately.

Bake at 200°C (375° F) for about 45 minutes. Decorate the cake with the batter left before for this purpose and pour blackthorn fruit syrup onto each slice of the cake. 

Italiano
Come si fa: Devi far bollire il latte con la margarina, il cioccolato lo zucchero e la vaniglia. Lascia 1/2 della tazza per poter decorare la torta già fatta. Aggiungi tutti gli altri ingredienti tranne gli albumi. Devi sbattere gli albumi ed aggiungerli alla fine mescolando delicatamente. Si cuoce la torta nel forno caldo di 200 gradi per circa 45 minuti.

La torta ancora calda si decora con la crema che hai lasciato nella tazza e poi quando diventerà fredda, si versa lo sciroppo di prugnolo sopra la torta oppure sui pezzi di torta già tagliati.  


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment