Labels

05/10/2016

Cantucci z Prato - Cantucci from Prato Recipe - Cantucci di Prato

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.6 oz white plain flour/ 500 g di farina 00 (oppure di grani antichi)
500 g cukru/ 17.6 oz sugar/ 500 g di zucchero
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
otarta skórka z cytryny (pomarańczy)/ grated lemon (orange) peel/ scorza del limone grattugiata
60 g masła (opcjonalnie)/ 2 oz butter (optionally)/ 60 g di burro (a scelta)
2 g amoniaku spożywczego/ a pinch of ammonium bicarbonate/ 2 g di bicarbonato d'ammonio
całe migdały ze skórką 130 g/ 4.5 oz almonds/ 130 g di mandorle pelate
szczypta soli/ a pinch of salt/ pizzico di sale

Polski
Wykonanie: Amoniak można rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Wszystkie składniki, za wyjątkiem migdałów, dobrze wymieszać.

Po wyrobieniu z ciasta formujemy 2-3 wałki. Migdały wbijamy do wałka, tak by potem łatwo dało się je kroić. Pieczemy w ok. 150°C przez ok. 10 minut. Nie wyciągamy ich z piekarnika, odstawiamy na parę minut, po czym koimy wałek na skośne kromeczki. Wstawiamy cantucci jeszcze raz do piekarnika na kolejne kilka minut (aż się wysuszą). W zamknięciu można przechowywać cantucci nawet ze 3 miesiące, nie tracą kruchości! Cantucci tradycyjnie macza się w słodkim winie Vin Santo. Smacznego!

Jeśli interesuje Was historia tych biszkoptów, zapraszam na Lokalne smakołyki, mój blog katalog przepisów kulinarnych, na którym je właśnie skatalogowałam!

English
Directions: Dissolve the ammonium in  little milk. Mix all the ingredients (except for the almonds) with a spoon very well and then knead the dough. Form 2- 3 loaves and insert the almonds. Bake at 150°C (302° F) for about 10 minutes. Leave them for several minutes to cool, then cut the loaves diagonally into slices. Bake again for several minutes until the slices become golden or golden brown. Keep in a tin. Serve with a glass of good Vin Santo. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti (tranne le mandorle) insieme. Ricavate dall'impasto ottenuto 2-3 filoncini e disponeteli in una teglia da forno rivestita con la carta oleata. Infornateli a 150°C per circa 10 minuti. Quindi tagliate i filoncini a fette diagonali e biscottateli ancora per pochi minuti in forno. Servite accompagnati da un bicchiere di Vin Santo. Conservare in un contenitore a chiusura ermetica.



Źródło:/Source:/La ricetta originale: