Labels

11/10/2016

Tort Sachera - Sachertorte Recipe - Torta Sacher

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
Biszkopt/ Sponge cake/ Pandispagna
10 jaj/ 10 eggs/ 10 uova
200 g czekolady gorzkiej/ 7 oz dark chocolate/ 200 g d cioccolato fondente
130 g mąki pszennej/ 4.5 oz plain white flour/ 130 g di farina 00
140 g cukru pudru/ 5 oz powdered sugar/ 140 g di zucchero a velo
130 g masła/ 4.5 oz butter/ 130 g di burro

Polewa czekoladowa/ Chocolate cream/ Crema di cioccolato
150 g gorzkiej czekolady/ 5.3 oz dark chocolate/ 150 g di cioccolato fondente
1 jajko/ 1 egg/ 1 egg
150 g cukru/ 5.3 oz sugar/ 150 g di zucchero
1 szklanka słodkiej śmietany/ 1 cup cream/ 1 tazza di panna
+
1/2 szklanki konfitury morelowej/ 1/2 cup apricot jam/ 1/2 di tazza di marmellata di albicocche

Polski
Wykonanie:

Biszkopt
Masło ubić na pianę z cukrem, dodając po jednym żółtku i dodawać po trochu mąkę, ręcznie (łyżką), mieszając delikatnie, ewentualnie robotem na najwolniejszych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę (pod koniec ubijania można dodać szczyptę proszku do pieczenia) i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Podzielić ciasto na pół. Dwie tortownice jednakowej wielkości wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do form i piec ok. 20-30 minut w 200 °C. Upieczone i ostudzone krążki przełożyć konfiturą z moreli i polać polewą. Udekorować startą czekoladą, białą czekoladą, według fantazji. Osobiście uwielbiam ten tort udekorowany białą czekoladą z wiórkami kokosowymi (jak na zdjęciach).  Polewa czekoladowa powinna zastygnąć do godziny. 

Polewa czekoladowa
Czekoladę rozpuścić i połączyć ze śmietaną oraz cukrem (ew. dodać wanilię lub cukier waniliowy). Gotować ok 5 minut, dodać jajko, wymieszać i przestudzić. Tort skatalogowany na moim blogu- katalogu przepisów kulinarnych: Lokalne smakołyki, zapraszam!

English
Method:
Beat the butter with the egg yolks, then add the flour and continue beating to achieve creamy batter. In a separate bowl, beat the whites (it's important that they are not cold) until they become bigger, add a  tea spoon of cream of tartar (of baking powder) and continue beating. Stop whipping when you achieve stiff peaks (tips stand straight). Combine delicately the batter with beaten egg whites and divide it into two equal parts. Pour batter into two equal round pans. Bake both cakes at 374° F for about 20-30 minutes. Spread one cake with apricot jam and cover with the remaining one. Then layer with the chocolate cream and decorate according to your fantasy, for instance with white chocolate and cocco nut flakes. 

Chocolate cream: melt the chocolate with cream and sugar and cook them over medium heat for about 5 minutes. At the end add the egg and stir well. Leave to cool for at least 1 minute. 

Italiano
Come si fa:
Sbattere il burro con lo zucchero, aggiungere i tuorli e la farina sbattendo ancora. Montare gli albumi e amalgamare delicatamente con il resto dell'impasto. Dividere l'impasto a meta'. Far cuocere due dischi nelle teglie rotonde separate nel forno caldo a 200 °C per circa 20-30 minuti.  Quando i dischi saranno freddi, mettere la marmellata su un disco e coprire con l'altro. Mettere la crema al cioccolato sopra e decorare come vi piace (per esempio con il cioccolato bianco e farina di cocco). 

Crema di cioccolato
Fate scogliere il cioccolato, la panna e lo zucchero e lasciate bollire per circa 5 minuti. Aggiungere l'uovo, mescolare bene e fate riposare per un minuto lontano dal fuoco. 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Kuchnia magazyn dla smakoszy, maj 1996, p. 36

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Andrzejkowa uczta