Labels

06/10/2016

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną (wegańska) - Vegan Mushroom Soup - Minestra di prataioli (vegan)

Smakołyki Angeli via Facebook
Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe/ Una ricetta di mia Mamma

Polski
Wykonanie plus składniki na 2 litry wody:
Warzywa: 1 marchew, 250 g pieczarek, cebula
Warzywa zielone:  nać pietruszki
Kasza jęczmienna, najlepiej drobna: 6 łyżek
Sól do smaku/ oliwa

Kaszę moczymy w oddzielnym naczyniu w niewielkiej ilości wody, by uzyskać jej kleistość. Wlewamy rozmoczoną kaszę na gotującą się wodę, po kilku minutach wrzucamy  1/2 cebuli, pokrojone pieczarki z marchwią i gotujemy aż kasza rozmięknie. Na koniec dodajemy 1/2 cebuli drobno pokrojonej i zarumienionej na oliwie. 

Zupę doprawiamy* i solimy do smaku. Na końcu dodajemy nać pietruszki, ewentualnie bezpośrednio na talerz, by nie traciła wartości odżywczych. Pieczarkową można zabielić odrobiną "śmietany" roślinnej, ale najlepiej bezpośrednio przed spożyciem, na talerzu.

*polecam domową przyprawę ziołowo-jarzynową, którą kolega z blogu Czary Mary Gotuje Cezary, nazwał: "kostką rosołową" wg Czarka, albo rewelacyjne posypki wg Niny 1) zielona, 2) warzywna 3. pistacjowa  4) biała 5) słonecznikowa 6) pietruszkowa.  Polecam jako dodatek do Waszych posypek odrobinę kurkumy. 


English and Italian versions to come...