Labels

19/10/2016

Kanapki z żółtym serem na gorąco - Red Cheddar Hot Sandwiches - Panini caldi al formaggio

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
150-200 g sera (red) cheddar/ 5-7 oz (red) cheddar/ 150-200 g di formaggio tipo (red) cheddar
1 długa bułka kanapkowa/ 1 baguette/ 1 baghetta
ok. 50 g masła/ 1.5 oz butter/ 50 g di burro circa
orzechy np. arachidowe/ nuts e.g. peanuts/ arachidi
zielona pietruszka/parsley/ prezzemolo

Polish 
Wykonanie: Ser pokroić na plasterki. Z braku cheddara można wypróbować inny żółty ser. Bułkę pokroić na kromeczki. Każdą posmarować masłem, obłożyć plasterkami sera, na ser położyć kilka połówek orzechów. Kanapki ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Gdy ser się roztopi, a bułka zarumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z listkami pietruszki (ew. sałaty). 

Ciekawostkę na temat sera cheddar znajdziecie na moim blogu katalogu Lokalne smakołyki.

English 
Method: Slice the cheddar and the bread. Spread butter over each bread slice and cover it with a slice of cheddar. Place several nut halves on the top of each slice of bread. Place them on a tin and bake in hot oven until the cheese melts. Serve warm with parsley (or lettuce) leaves. 

Italiano
Come si fa: Tagliare la baghetta a fette. Spalmare ogni fetta col burro e coprirla col formaggio e  pochi arachidi. Mettere i panini al forno caldo finché il formaggio non si scioglierà.  Servire i panini ancora caldo con qualche figlio di prezzemolo o lattuga. 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: