Labels

04/10/2016

Kurczak z bakłażanem - Chicken with Eggplant (Aubergne) Recipe - Petto di pollo e melanzane

Smakołyki Angeli via Facebook

Polish/English/Italian 
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pierś z kurczaka/ chicken breast/ petto di pollo
bakłażan/ eggplant (aubergine)/ melanzana grande o qualche piccola
sól/ salt/ sale
mąka/ flour/ farina 0 oppure 00
oliwa do smażenia/ olive oil/ olio d'oliva

Polski
Wykonanie: Mięso kroimy w paski, identycznie bakłażan. Mieszamy w misce paski kurczaka z paskami bakłażanu, solimy. Wsypujemy trochę mąki, mieszamy porządnie, tak by pokryć nią wszystkie paski bakłażanu i piersi z kurczaka. Dzięki temu "zabiegowi" pomnażamy ilość kurczaka na talerzu;-). Dla wegetarian, polecam upiec sam bakłażan w ten sam sposób.

Rumienimy na patelni, jak kotlety, w niezbyt głębokim oleju. Podajemy wg uznania, na zdjęciu z mizerią i ziemniakami.

English
Directions: Cut both the egg plant and the breast into stripes. Salt them and sprinkle with flour, then brown them in oil over medium heat. Serve as you like, in the photos this dish is served with tzatziki and steamed potatoes.

Italiano 
Come si fa: Tagliare sia il pollo che le melanzane a strisce (per i vegetariani bastano solo le melanzane). Mettere il sale e coprire il tutto con un po' di farina. Rosolare delicatamente in padella. Servire come vi piace. Nella foto il pollo con le melanzane con lo tzatziki e l'insalata di patate.