Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/10/2016

Domowe lody kokosowe - Homemade Coconut Ice-cream - Gelati al cocco fatti a casa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian
Składniki dla 2 osób/Ingredients (serves 2)/ Ingredienti per 2 persone
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
100 g mleka/ 3.5 oz milk*/ 100 g di latte
250 g mleka kokosowego (18%)/ 8.5 oz coconut milk (18%)/ 200 g di latte di cocco
100 g wiórek kokosowych/ 3.5 oz coconut flakes/ 100 g di farina di cocco
1 łyżka oleju kokosowego/ 1 ts coconut oil/ 1 cucchiaio di olio di cocco
1 łyżka śmietany/ 1 tbs cream/ 1 cucciaio di panna
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo

* You can use whole milk, semi skimmed milk or skimmed milk, it depends on you. I usually use semi skimmed milk. 

Polski
Wykonanie: Jajko dobrze umyć, najlepiej sparzyć wrzątkiem. Zmiksować porządnie wszystkie składniki. Wlać wpierw do maszynki do lodów lub od razu wstawić do zamrażalnika  na około 12 godzin. 

English
Method: Wash well the egg with boiling hot water. Mix or blend all the ingredients. To cool down the ice-cream mixture use your ice cream machine until cream is ready. Alternatively leave it in a bowl and put it into in the freezer for about 12 hours. 

Italiano
Come si fa: Lavare bene l'uovo con l'acqua bollente. Lavorare con il mixer tutti gli ingredienti. Mettere nella gelatiera o direttamente nel freezer per almeno 12 ore.