Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

18/10/2016

Grecka pita - Greek Pita Recipe - Pane pita fatto in casa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki na 6 chlebków/Ingredients for 6 pitas/Ingredienti per 6 pite:
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz bread or pizza flour/ 300 g di farina 00 per pane o pizza
250 g zimnej wody gazowanej/ 8.8 oz cold frizzy water/ 250 g di acqua gassata (ghiacciata)
6 g soli/ 0.2 oz salt/ 6 g di sale
1 łyżeczka suszonych drożdży/ 1 ts dried yeast/ 1 cucchiaino di lievito di birra disidrato
2 łyżki oliwy/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio di oliva

Polish 
Wykonanie: Wyrobić ciasto z podanych składników, jeśli jest zbyt luźne dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt twarde, wody. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podzielić na 6 równych części, zrobić z nich kulki, każdą rozwałkować na placki i upiec na patelni, która nie przywiera, z odrobiną oliwy, z obu stron. Placki są gotowe, gdy zaczynają się miejscowo rumienić. Można je też upiec w bardzo gorącym piekarniku. 

English 
Method: Knead the dough, when it lacks water add a little bit more and when it lacks flour, add a little bit more flour. Leave the dough in a warm place to double its size. Then divide the dough into 6 equal parts and roll each ball. Fry them in a slightly greased pan (both sides) until brown marks start to appear. You can also bake your pitas in very hot oven.

Italiano
Come si fa: Lavorate l'impasto, se diventerà poco omogeneo aggiungete  sia un altro po' di farina o acqua. Lasciate a riposare nel posto caldo per doppiare il volume. Fate 6 palline uguali, stendetele e cuocete una dopo l'altra sulla padella antiaderente con pochissimo olio d'oliva sui due lati. Quando la pita comincia a mostrare esternamente qualche macchia piu' scura vuol dire che dobbiamo toglierla dalla padella. Si può cuocerle anche nel forno a 250 gradi.  

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: