Labels

18/10/2016

Grecka pita - Greek Pita Recipe - Pane pita fatto in casa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polish/English/Italian 
Składniki na 6 chlebków/Ingredients for 6 pitas/Ingredienti per 6 pite:
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz bread or pizza flour/ 300 g di farina 00 per pane o pizza
250 g zimnej wody gazowanej/ 8.8 oz cold frizzy water/ 250 g di acqua gassata (ghiacciata)
6 g soli/ 0.2 oz salt/ 6 g di sale
1 łyżeczka suszonych drożdży/ 1 ts dried yeast/ 1 cucchiaino di lievito di birra disidrato
2 łyżki oliwy/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio di oliva

Polish 
Wykonanie: Wyrobić ciasto z podanych składników, jeśli jest zbyt luźne dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt twarde, wody. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Podzielić na 6 równych części, zrobić z nich kulki, każdą rozwałkować na placki i upiec na patelni, która nie przywiera, z odrobiną oliwy, z obu stron. Placki są gotowe, gdy zaczynają się miejscowo rumienić. Można je też upiec w bardzo gorącym piekarniku. 

English 
Method: Knead the dough, when it lacks water add a little bit more and when it lacks flour, add a little bit more flour. Leave the dough in a warm place to double its size. Then divide the dough into 6 equal parts and roll each ball. Fry them in a slightly greased pan (both sides) until brown marks start to appear. You can also bake your pitas in very hot oven.

Italiano
Come si fa: Lavorate l'impasto, se diventerà poco omogeneo aggiungete  sia un altro po' di farina o acqua. Lasciate a riposare nel posto caldo per doppiare il volume. Fate 6 palline uguali, stendetele e cuocete una dopo l'altra sulla padella antiaderente con pochissimo olio d'oliva sui due lati. Quando la pita comincia a mostrare esternamente qualche macchia piu' scura vuol dire che dobbiamo toglierla dalla padella. Si può cuocerle anche nel forno a 250 gradi.  

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: