Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/10/2016

Kasza gryczana z zielonym groszkiem na boczku - Roasted buckwheat groats with green peas and bacon - Grano saraceno con piselli e pancetta

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy gryczanej/ 200 g buckwheat roasted groats (kasha)/ 200 g di grano saraceno
1 cebulka/ 1 small or medium onion or 1 spring onion/ 1 cipolletta o cipolla media
koperek/ fresh or dried dill weed/ aneto
odrobinę pokrojonego boczku/ a bit of bacon cooked and cut/ un po' di pancetta rosolata e tagliata
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe
olej z oliwek lub masło/ about 15 g (1 tablespoon) olive oil or butter/ olio di oliva o burro

Polski
Wykonanie: Ugotować kaszę (najlepiej niepaloną). Cebulkę z chudym boczkiem pokroić i zarumienić na patelni. Groszek (świeży lub mrożony) ugotować, pokropić oliwą, posolić, wymieszać z koperkiem i cebulką z boczkiem. Całość posolić, ew. popieprzyć do smaku.

English 
Method: Boil the buckwheat with the peas in 2½ cups of water for 10 – 12 minutes and let rest for 5 minutes. Meanwhile, chop the onions and bacon. Fry them in oil or butter over medium heat until the onions are translucent. Add the dill and buckwheat/pees mixture. Season to taste with salt and pepper. Serve with additional grated cheese. 

Italiano
Come si fa: Cuocere il grano saraceno. Puoi cuocere i piselli assieme al grano o separatamente. Rosolare la cipolla con la pancetta. Mescolare il tutto e condire con un po' di olio d'oliva, l'aneto, sale e pepe.