Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

29/07/2018

Ciasto marchewkowo- dyniowe z jabłkami - Pumpkin and Carrot Apple Cake - Torta di carote, zucca e mele

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szkl. drobno startej marchewki/ 1 cup finely grated carrots/ 1 tazza di carote grattugiate 
2 szklanki puree z dyni/ 2 cups pumpkin puree/ 2 tazze di purea di zucca
1 szklanka mielonych orzechów wł./ 1 cup ground walnuts/ 1 tazza di noci macinate
4 pełne łyżki powideł jabłkowych (musu)/ 4 tbs apple puree/ 4 cucchiai rasi di purea di mele
4 łyżki wiórek kokosowych/ 4 tbs coconut shreds/ 4 cucchiai di farina di cocco
2 szklanki mąki/ 2 cups plain white flour/ 2 tazze di farina
1 szklanka oleju/ 1 cup oil/ 1 tazza di olio d'oliva
1 szklanka cukru trzcinowego/ 1 cup cane sugar/ 1 tazza di zucchero di canna
1 cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
4 jajka (lub 3 jajka i 2 białka)/ 4 eggs/ 4 uova
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
+
cukier trzcinowy do posypania ciasta/ cane sugar to sprinkle/ zucchero di canna per cospargere

Polski
Wykonanie: Ubić do żółtka z cukrem, potem dodać olej, marchew, puree z dyni, powidła (mus) z jabłek, mąkę, kokos, cynamon, wanilię, proszek, zmielone orzechy i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Gdyby okazało się zbyt rzadkie, dodać trochę mąki (ja używam marchewkę, która pozostaje po zrobieniu soku wyciskanego, więc jest praktycznie bez soku i nie muszę dodawać więcej mąki, w dodatku jest starta bardzo drobno). Wlać do natłuszczonej formy i wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 50-60 minut. Można spożyć ciasto, gdy jest jeszcze ciepłe, ale nabiera właściwą konsystencję dopiero po ostudzeniu.

English
Method: Beat the egg yolks with sugar. Add oil, melted walnuts, pumpkin puree, apple puree, grated carrots, flour, vanilla extract, coconut shreds, cinnamon and baking powder and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter. Pour batter into a form. Sprinkle cane sugar over the top. Bake at 360° F for about 50-60 minutes. 

Italiano
Come si fa: Sbattete i tuorli e lo zucchero. Poi unite l'olio, la cannella, la farina mescolata con il lievito, il cocco ed la vaniglia. Infine aggiungete le noci frullate, le carote grattugiate finemente, la purea di zucca, la purea di mele e gli albumi montati a neve. Versare l'impasto nello stampo e cospargetelo con lo zucchero di canna. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 50-60 minuti.