Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/07/2018

Ciasto z mirabelkami i musem truskawkowym ("dwunastkowe") - Mirabelle Plum Cake With Strawberry Mousse - Torta alle mirabelle con la mousse alle fragole

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
12 łyżek mąki/ 12 tbs spoons plain white flour/ 12 cucchiai di farina
12 łyżek oleju/ 12 tbs oil/ 12 cucchiai di olio d'oliva
12 łyżek cukru/ 12 tbs sugar/ 12 cucchiai di zucchero
6  jajek (wiejskich)/ 6 eggs/ 6 uova
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
owoce: mirabelki/ mirabelle plums/ mirabelle
mus truskawkowy/ strawberry mousse/ mousse alle fragole

Polski
Wykonanie: Ubić do żółtka z cukrem, potem dodać olej, przesianą mąkę, proszek z cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią, sól i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.  Wlać do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć na wierzch owoce, tj. wypestkowane połówki mirabelek, po czym polać je musem truskawkowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200° przed ok. 40 minut. Udekorować np. świeżą miętą. PS. Zamiast mirabelek można użyć innych owoców sezonowych.

English
Method: Beat the egg yolks with sugar. Add oil, sifted flour and baking powder, vanilla extract, salt and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter. Pour batter into a form and decorate with the mirabelle prugne halves (without stones) and then pour  a bit of strawberry mousse over the top. Bake at 390° F for about 40 minutes. Decorate with some fresh mint leaves.

Italiano
Come si fa: Sbattete i tuorli e lo zucchero. Poi unite l'olio, la farina setacciata e poi mescolata con il lievito, il sale e la vaniglia. Infine aggiungele gli albumi montati a neve. Versare l'impasto nello stampo. Coprite con le mirebelle e poi versare la mousse alle fragore. Infornare in forno preriscaldato a 200° per circa 40 minuti. Decorare con qualche foglio di menta fresca.

 


Źródło:/Source:/La ricetta originale: