Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/07/2018

Paccheri (makaron) z kwiatami i liśćmi dyni - Pasta (Paccheri) With Pumpkin Leaves And Zucchini - Paccheri alle foglie e fiori di zucca con le zucchine

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
liście i łodygi dyni/ pumpkin leaves and stems/ foglie e gambi di zucca
kwiaty dyni/ pumpkin blossom/ fiori di zucca
cukinie/ zucchini/ le zucchine
cebula/ onion/ cipolla
makaron np. paccheri/ pasta i.e. paccheri/ paccheri
opcjonalnie ser parmezan/ optionally Parmesan cheese/ grana
sól do smaku. salt to taste/ sale q.b.

Polski
Wykonanie:  Łodygi dyni obrać ze skórki (tak jak ściągamy ją np. z rabarbaru), ugotować wraz z liśćmi w osolonej wodzie. Wyjąć z wody i pokroić na drobno. Usmażyć i poddusić cebulę na oliwie wraz pokrojoną na drobno cukinią i pozbawionymi pręcików kwiatami dyni. Ugotować makaron al dente w wodzie z dodatkiem wody po gotowaniu się liści i łodyg dyni i wymieszać z cukinią na cebulce i kwiatach dyni wraz z siekaną zieleniną dyni. Posypać startym parmezanem i popijać dobrym winem ;-). (PS. Taki dyniowo-cukiniowy dodatek można równie dobrze spożyć z ryżem, może się zdarzyć, że nie mamy kwiatów dyni, nie szkodzi, wystarczą liście i  Łodygi).

English
Method: Peel the pumkin stems and cook them together with the leaves in salted water until soft. Fry the onion, the chopped zucchini and pumpkin flowers without pistils in oil over medium heat. Add salt to taste. Then cook the paccheri (you can use the pumpkin leaves and stems water): when the pasta water comes to a boil, salt it and cook the paccheri. Drain the pasta and turn it out into the skillet, stir them to mix it well with the cooked and then chopped pumkin leaves and stems, the zucchini with pumpkin flowres and serve everything with Parmesan cheese.

Italiano
Come si fa: Lavare e pulire le parti verdi della pianta di zucca, farli cuocere, poi tagliare a pezzi piccoli. Mettere a bollire l'acqua per la pasta, aggiungendo l'acqua che ci rimane dopo la cottura delle foglie e gambi di zucca. Rosolare la cipolla, le zucchine tagliate a dadini e fiori di zucca con un filo d'olio, coprire con un coperchio e far cuocere. Cuocere i paccheri, mescolare il tutto e servite con il parmigiano grattugiato a piacere.

Usuwanie pręcików/ Peeling the flowers/ Pulire i fiori