#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Wykonanie: Umyte i obrane jabłka papierówki, kroimy na kawałki (obojętnie jakie). Dodajemy niewielką ilość cukru (np. trzcinowego), tylko by regulować kwasowość (ew. bez cukru, gdy są wystarczająco słodkie, pod koniec sezonu), posypujemy cynamonem (im damy go więcej, tym ciemniejszą konfiturę uzyskamy) i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, dobrze mieszamy, aż do jabłka się całkowicie rozpadną. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie. Tego typu konfitura zwana jest często powidłami jabłkowymi lub musem jabłkowym.
English:
English:
Method: Wash and peel the transparent apples, then chop them and add the cinnamon (the more you add it, the darker the jam will become). Make boil for about 3-4 minutes, then stir everything well. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars.
Italiano:
Come si fa: Lavare e pelare le mele, tagliare a dadini, aggiungere lo zucchero di canna q.b. e friggere delicatamente finché non uscirà il succo. Aggiungere la cannella q.b. Mescolare il tutto bene. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment