Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

11/07/2018

Nalewka orzechowo-cytrynowa - Walnuts And Lemon Liqueur Recipe - Nocino fatto in casa

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
pół litra spirytusu nalewkowego spirytusu/ half liter of pure alcohol/ mezzo litro di alcool puro
2 łyżki cukru trzcinowego/ 2 tbs cane sugar/ 2 cucchiai di zucchero di canna
8 zielonych orzechów/ 8 green walnuts/ 8 noci  verdi
500 g wody/ 17 oz water/ 300 g di acqua
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
kilka goździków/ several cloves/ qualche chiodo di garofano
kilka lasek cynamonu/ several cinnamon sticks/ qualche cannella stick

Polski
Wykonanie: Rozpuszczamy cukier w wodzie. Cytrynę ekologiczną kroimy na grube plastry, możemy je użyć w całości lub tylko skórkę, jak wolimy. Kroimy orzechy na połówki (trzeba je zerwać najlepiej w czerwcu, później będą zbyt twarde do przecięcia), wkładamy na dno słoika/słoików, wkładamy kawałki cytryny lub samą skórkę, laskę cynamonu i kilka goździków. Zalewamy słoik pół na pół: zalewą wodno-cukrową oraz spirytusem nalewkowym. Odstawiamy na ok miesiąc w ciepłe, zacienione miejsce przed pierwszym spożyciem. Dobrze jest od czasu do czasu otworzyć weki i przemieszać (jeszcze przed upływem miesiąca).

English
Method: Melt the cane sugar with water. Wash and cut into halves an organic lemon. Cut into halves the walnuts (they need to be picked up most preferabile in June, when the nut is still easy to cut into halves). Place the walnut halves on the bottom of each jar. Then add the lemon halves, cinnamon stick, 2-3 cloves. Pour in first the sugered water and then the alcohol (1:1 ratio). Place the jars in a warm and dark place for about a month before using.

Italiano
Method: Mescolare  lo zucchero di canna con l'acqua finché non si scioglierà. Tagliare a meta' sia le noci (raccolte quando ancora si tagliano facilmente) che il limone. Mettere nei barattoli le noci, in fondo, poi i pezzi di limone, i cannella sticks e poi i chiodi di garofano. Versare a meta' l'acqua e l'alcool puro. Chiudere i barattoli e conservere nel luogo scuro e tiepido per circa un mese prime di consumare.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

RÓBMY PRZETWORY! 5.