Labels

05/07/2018

Zupa krem z marchewki i kwiatów dyni - Carrot And Pumpkin Blossom Cream Soup Recipe - Vellutata di carote e fiori di zucca

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
6-7 dużych marchewek/ 6-7 big carrots/ 6-7 carote grandi
spora garść kwiatów dyni/ pumpkin blossom/ fiori di zucca (un mazzo)
ok. 3 szklanek wrzątku/ 3 cups boiling water/ 3 tazze di acqua bollente
1-2 ziemniaki/ 1-2 potatoes/ 1-2 patate
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/  1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
szczypta mielonego kminku/ a pinch of ground caraway seeds/ un pizzico di cumino macinato
szczypta oregano i majeranku/ a pinch of oregano and marjoram/ un pizzico di maggiorana e origano
kilka ząbków czosnku/ 2-4 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

Polski
Wykonanie: Pokroić marchew i ziemniaki (uprzednio obrane), zalać 3 szklankami wrzątku, posolić, ugotować i zmiksować. Pod koniec gotowania warzyw wrzucić pozbawione pręcików kwiaty dyni (czas ich gotowania jest krótki, ok 2-3 minut). Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, by nabrała smaku i wrzucić do zupy wraz z czosnkiem, bazylią i kminkiem tuż przed miksowaniem. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać.

English
Method: Fry the onions and dry vegetables in olive oil over medium heat until become translucent and add it to the carrots and potatoes together with the caraway seeds, garlic and basil. In the meantime slice carrots and potatoes, pour in 3 cups of boiling water, cook and salt to taste, add pumpkin blossom without pistils 2-3 minutes before termination of cooking, then blend everything well.

Italiano
Come si fa: Tagliare carote e patate e far cuocere in acqua o brodo bollente (3 tazze), con un po' di sale a piacere ed aggiungere i fiori di zucca puliti (senza i pistilli) circa 3 minuti prima di fine della cottura. Rosolare le cipolle con un po' d'olio d'oliva e le spezie ed aggiungerle alla minestra assieme con aglio, basilico e cumino e frullare il tutto.

No comments:

Post a Comment