Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/07/2018

Kluski na parze z jagodami - Steamed Blackberry Dumplings - Brioches dolci con mirtilli al vapore

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g mąki pszennej/ 500 g (4 cups) plain white flour/ 500 g farina tipo 00
50 g cukru/  a little less than half a cup sugar/ 50 g di  zucchero
250 ml ciepłego mleka/ 250 ml (1 cup) warm milk/ 250 ml di latte tiepido
25 g drożdży/ 0.8 oz fresh yeast/ 25 g lievito di birra
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 żółtko/ 1 yolk/ 1 tuorlo
80 g miękkiego masła/ 2.8 oz (1/3 cup) soft butter/ 80 g di burro morbido
+
jagody w syropie/ blackberries in syrup/ mirtilli sciroppati
roztopione masło/ melted butter/ burro sfuso
cukier do smaku/ sugar to taste/ zucchero q.b.

Polski
Wykonanie:
Mieszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru, dolewamy odrobinę ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż utworzy się pianka. Wyrabiamy wszystkie składniki (jeśli trzeba, dodajemy mąkę) przez minimum 10 minut i odstawiamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, formujemy "kuleczki" i kładziemy je na stolnicę oprószoną mąką. Odstawiamy je na kilka minut w ciepłym pomieszczeniu, przykrywamy ściereczką, by się nie "przeziębiły". Jeśli nie dysponujemy specjalnym naczyniem czy urządzeniem do gotowania na parze, szykujemy szeroki garnek, zalewamy go wodę (ponad połowę), przykrywamy gazą, owijamy ją na garnku gumką, tak by gaza była sztywna. Włączamy gaz, by woda się gotowała, gdy zaczyna parować, można kłaść pierwsze kluski na gazę. Należy je przykryć i gotować do miękkości. Gdy zrobimy je małe, wystarczy nawet 10 minut, gdy nasze kluski są spore, gotujemy je na parze nieco dłużej, nawet ok. 30 minut. Gotowe kluski polewamy stopionym masłem, syropem z jagód i cukrem do smaku. Syrop z jagód: Jagody wkładamy do garnka, wsypujemy trochę cukru i gotujemy ok 3-5 minut do uzyskania syropu. 

English 
Method:
Mix the yeast with a tea spoon of sugar and a table spoon of warm milk, leave to double its size and knead the dough using all the ingredients given above. Leave it to double its size. Take small pieces of the dough and form small balls. Place them over flowered place anc cover with a cloth so that they are kept warm.  Bake them with steam, when the dumplings are small, they need to be baked even up to 10 minutes, when they are bigger it may need about 30 minutes to bake them. Serve with melted butter, blackberry syrup and sugar. 

Italiano
Come si fa: 
Sciogliere il lievito con il cucchiaino di zucchero ed il cucchiaio di latte tiepido e lasciarlo riposare per qualche tempo finché raddoppia il volume. Poi devi mettere tutti gli ingredienti insieme e lavorare l'impasto con le mani per circa 10 minuti, ma tutti gli ingredienti devono essere abbastanza tiepidi, poi lascialo a riposare, coperto, al caldo. Si può formare sia le brioches piccole o più grandi, dipende dalla tua preferenza, e lascare su un piano lavoro ricoperto con un po' di farina e alla fina coprire con un pezzo di stoffa pulito cosi le brioches non si raffredderanno troppo. Poi far cucire le brioches al vapore, se sono piccole per circa 10 minuti, le piu' grandi, invece, vanno cotte per circa 30 minuti. Servire con un po' di burro sfuso, lo sciroppo di mirtilli e lo zucchero q.b.