Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/03/2016

Arancini z groszkiem z piekarnika (sycylijskie kulki ryżowe) - Arancini With Peas and Mozzarella Recipe - Arancini con piselli e mozzarella

Smakołyki Angeli na Facebooku

Przepis regionalny z Palermo/ Regional recipe  from Palermo/ Ricetta tipica di Palermo

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Risotto:
200 g ryżu (np. brązowy lub arborio)/ 7 oz (brown) rice/ 200 g di riso (integrale)
szczypta szafranu/ 1 pinch saffron/  1 bustina di zafferano
1/2 cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
100 ml wina białego /100 ml white /100 ml di vino bianco
1 litr rosołu/ 1 liter broth/ 1 litro di brodo

Farsz:/ Filling:/ Ripieno:
100 g zielonego groszku/ 3.5 oz green peas/ 100 g di piselli
100 g mielonego mięsa/ 3.5 g ground meat/ 100 g di carne macinata
1/2 cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
2-3 łyżki sosu pomidorowego/ 2-3 tbs tomato sauce/ 2-3 cucchiai di sugo al pomodoro
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe q.b.
kawałek marchewki/ a piece of carrot/ un pezzo di carota
kawałek łodygi selera naciowego/ pezzo di costola di sedano
2 jajka/ 2 uova/ 2 eggs
mozzarella/ mozzarella/ mozzarella
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato

masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva

Polski:
Wykonanie:
Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju i dolewamy wino i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, a gdy nam się rosół skończy, wodą.

W niewielkiej ilości rosołu rozpuścić szafran, wlać do ryżu pod koniec gotowania.

Gdy uzyskamy już miękki ryż, wyłączamy gaz i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie podsmażamy mięso (może być albo surowe, albo gotowane np. z zupy) na cebulce, z siekanym selerem i marchwią.

Mrożony groszek (lub świeży, ale nie z puszki) gotujemy ok. minuty w osolonej wodzie. Mieszamy z ostudzony ryżem, dodajemy 1 jajko, sos pomidorowy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej z dodatkiem pieprzu ziołowego). Odstawiamy na kilka minut.

Z masy ryżowej formujemy kule, wypełniamy je odrobiną mięsa (dla jaroszy: bez mięsa są równie pyszne!) i kawałkiem mozzarelli, zamykamy kulę, obtaczamy ją w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy arancini w piekarniku na złoty kolor.

English and Italian versions on request, please fill in the contact form....