#SmakoykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Przepis regionalny z Palermo/ Regional recipe from Palermo/ Ricetta tipica di Palermo
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
Risotto:
200 g ryżu (np. brązowy lub arborio)/ 7 oz (brown) rice/ 200 g di riso (integrale)
szczypta szafranu/ 1 pinch saffron/ 1 bustina di zafferano
1/2 cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
100 ml wina białego /100 ml white /100 ml di vino bianco
1 litr rosołu/ 1 liter broth/ 1 litro di brodo
Farsz:/ Filling:/ Ripieno:
100 g zielonego groszku/ 3.5 oz green peas/ 100 g di piselli
100 g mielonego mięsa/ 3.5 g ground meat/ 100 g di carne macinata
1/2 cebuli/ 1/2 onion/ 1/2 di cipolla
2-3 łyżki sosu pomidorowego/ 2-3 tbs tomato sauce/ 2-3 cucchiai di sugo al pomodoro
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe q.b.
kawałek marchewki/ a piece of carrot/ un pezzo di carota
kawałek łodygi selera naciowego/ pezzo di costola di sedano
2 jajka/ 2 uova/ 2 eggs
mozzarella/ mozzarella/ mozzarella
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale e pepe a piacere
bułka tarta/ bread crumbs/ pane grattugiato
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva
Wykonanie:
Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju i dolewamy wino i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, a gdy nam się rosół skończy, wodą.
W niewielkiej ilości rosołu rozpuścić szafran, wlać do ryżu pod koniec gotowania.
Gdy uzyskamy już miękki ryż, wyłączamy gaz i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie podsmażamy mięso (może być albo surowe, albo gotowane np. z zupy) na cebulce, z siekanym selerem i marchwią.
Mrożony groszek (lub świeży, ale nie z puszki) gotujemy ok. minuty w osolonej wodzie. Mieszamy z ostudzony ryżem, dodajemy 1 jajko, sos pomidorowy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej z dodatkiem pieprzu ziołowego). Odstawiamy na kilka minut.
Z masy ryżowej formujemy kule, wypełniamy je odrobiną mięsa (dla jaroszy: bez mięsa są równie pyszne!) i kawałkiem mozzarelli, zamykamy kulę, obtaczamy ją w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy arancini w piekarniku na złoty kolor.
English and Italian versions on request, please fill in the contact form....
No comments:
Post a Comment