Labels

15/03/2016

Ciasto migdałowe z sherry - Almond Cake with Sherry Recipe - Crostata alle mandorle con sherry

Smakołyki Angeli na Facebooku
Przepis lokalny ze stolicy Andaluzji, Sewilli/ 
Spanish recipe from the capital of Andalusia, Seville
Una ricetta tipica della capitale dell'Andalusia, Siviglia 

Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
Ciasto kruche / Shortcrust Pastry/ Pasta frolla
200 g mąki/ 7 oz white all purpose flour/ 200 g di farina
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
100 g schłodzonego masła/ 7.5 oz cold butter/ 100 g di burro
60 g cukru/ 2 oz sugar/ 60 g di zucchero
1 łyżka zimnej wody/ 1 tbs cold water/ 1 cucchiaio di acqua fresca

Masa migdałowa/ Almond cream/ Crema di mandorle
200 g zmielonych migdałów/ 7 oz ground almonds/ 200 g di mandorle macinate
90 g cukru / 3 oz sugar/ 90 g di zucchero
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
skórka starta z cytryny/ grated lemon peel/ scorza di limone grattugiata
skórka starta z pomarańczy/ grated orange peel/ scorza di arancia grattugiata
6 łyżek słodkiego sherry/ 6 tbs sweet sherry/ 6 cucchiai di sherry amabile
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
+
sporo cukru pudru do posypania/ icing sugar to decorate/ zucchero a velo per spolverizzare

Polski:
Wykonanie:
Ciasto / Pastry/ Pasta
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i chłodzić ok 30 minut. W tym czasie przygotować masę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą blaszkę. Wypełnić ją masą i upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 30-40 minut. Jeszcze ciepłe, posypać obficie cukrem pudrem i udekorować startą skórką z cytryny lub pomarańczy. 

Masa migdałowa
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do masy dodać migdały, sherry (ew. słodki likier), skórkę z cytryny i pomarańczy, pianę z białek i delikatnie wymieszać.                  

Przepis skatalogowany na moim blogu - katalogu przepisów kulinarnych miast, wsi, wiosek z Polski i całego świata (Lokalne smakołyki).                                

English
Method:
Pastry
Using all the ingredients knead the dough. Keep it in the fridge for about half an hour. In the meantime make the almond cream. Roll the dough out and place on a round baking tin. Fill it in with the almond cream and bake at 390°F for about 30-40 minutes. Take it out from the oven and still hot, sprinkle the cake with abundant icing sugar and decorate with lemon or orange peel. 

Almond cream
Beat the egg whites until stiff peaks form. In a separate bowl, beat the egg yolks with sugar and vanilla extract until the mixture is pale yellow. Add almonds, sherry, beaten whites and the both peels to the mixture and stir well and delicately. 

Italiano
Come si fa:
Pasta frolla
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. lasciamolo riposare in frigo per circa mezz'ora. Nel frattempo prepariamo la crema di mandorle. Togliamo l'impasto dal frigo e stendiamolo fino con un mattarello e mettiamo sulla teglia. Riempiamola con la crema di mandorle.

Cuociamo la torta nel forno già caldo a 200°C per 30-40 minuti circa. Copriamo la torta ancora calda con lo zucchero a velo abbondante e decoriamo con la scorza di limone o arancia. 

Crema di mandorle
Sbattere gli albumi. Nella ciotola separata, sbattere i tuorli con lo zucchero e vaniglia. Aggiungere le mandorle, il sherry, gli albumi sbattuti, le scorze e mettere tutto insieme delicatamente. 

 
 
 


Przepis ten (z super migdałami i bez proszku do pieczenia) bierze udział w kulinarnej akcji: