Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

03/03/2016

Niemieckie naleśniki - Eierkuchen / Pfannkuchen - Crépes alla "tedesca"

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina 00
50 g cukru/ 1.8 oz sugar/ 50 g cukru
200 ml mleka/ 200 ml milk/ 200 ml di latte
2 duże jajka/ 2 eggs/ 2 uova grandi
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
szczypta proszku do pieczenia/ a pinch of baking powder/ un pizzico di lievito

Polski
Wykonanie:
Mieszamy do połączenia wszystkich składników (można je zrobić też bez proszku). Odstawiamy na ok. pół godziny. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju/oliwie. Podajemy dowolnie, np. z powidłami czy serem.

English
Method:
Mix all the ingrediente to achieve pancake batter. Leave for about half an hour. Fry pancakes in hot oil. Serve with jam or cottage cheese.

Italiano
Come si fa:
Amalgamare bene tutti gli ingredienti. Lasciare a riposare per almeno mezz'ora. Friggere sull'olio caldo. Servire con qualche marmellata o formaggio fresco. 

 
 
 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Frag Mutti


Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:

Kuchnia niemiecka 2016