Labels

24/03/2016

Babka ze świeżą miętą - Fresh Mint Cake Recipe - Torta alla menta fresca


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
spora garść świeżej mięty/ a bunch of fresh mint/ mazzo abondante di menta fresca
2.5 szklanki mąki/ 2.5 cup plain white flour/ 2.5 tazze di farina
1/2 szklanki oleju kokosowego lub innego/ 1/2 cup cocco oil or other oil/ 1/2 di tazza di olio di cocco o altro tipo d'olio
2 łyżki śmietany/ 2 tbs fresh cream/ 2 cucchiai di panna 
1/2 szklanki domowego syropu miętowego lub wody/ 1/2 cup homemade mint sirup or water/ 1/2 di tazza di sciroppo di menta fatto in casa o acqua
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
skórka otarta z 1 cytryny/ 1 lemon zested/ 1 limone grattugiato
2-3 łyżki soku z cytryny/ 2-3 tbs lemon juice/ 2-3 cucchiai di succo di limone
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1.5 ts baking soda/ 1.5 di cucchiaino di bicarbonato di soda
1/2 szklanki wiórek kokosowych/ 1/2 cup coconut flower/ 1/2 di tazza di farina di cocco
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale


Polski:
Wykonanie:
Umyte liście mięty zmielić (np. blenderem) z cukrem z dodatkiem syropu miętowego (lub wody, ewentualnie wody z cukrem), tak, żeby uzyskać pełną szklankę miętowego płynu.

Ubić żółtka z cukrem, potem dodać po łyżce śmietany, oleju kokosowego, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z sodą i kokosem. Wsypywać do masy i mieszać (najlepiej mikserem), dodając stopniowo płynu miętowego, soku z cytryny i szczyptę soli. Jeśli lubimy tłustsze babki, a konsystencja ciasta wyszła nam dość zwarta, można jeszcze dodać z łyżkę, dwie oleju. 

Białka ubić na sztywną pianę ze startą skórką cytrynową (zabarwi się na żółto). Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (keksówki lub babkowej). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 40 minut, ale sprawdzać patyczkiem czy jest upieczona w środku. Posypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą.

English
Method:
Blend the mint with sugar and mint syrup or water (so as not to exceed 1 full cup of liquid).

Beat the yolks with sugar, add a spoon of cream, lemon juice and oil at a time. Mix the flour with baking soda and coconut flour and stir everything well with the yolks and mint liquid. Add a pinch of salt to taste.

Beat the egg whites with lemon grated peel just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix them delicately with the remaining batter. 

Pour batter into a bundt cake mold or a rectangular one (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 390° F for about 40 minutes (check with a wooden stick if it is well cooked inside). Sprinkle with confectioners sugar over the top or decorate with chocolate. 

Italian
Come si fa:
Passare col blender le foglie di menta ben lavare, con lo zucchero e lo sciroppo (o acqua), il composto non dovrebbe superare la quantità di una tazza.

Montare a spuma i tuorli con lo zucchero, aggiungere un cucchiaio di panna, succo di limone e olio alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con il bicarbonato e la farina di cocco. Mettere tutto insieme aggiungendo anche il composto di menta ed  un pizzico di sale.

Montare gli albumi a neve con la buccia di limone. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente.

Versare l'impasto in una teglia per ciambellone o una rettangolare lunga (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 200°C per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Decorare con zucchero a velo o cioccolato. 

 


Przepis ten bierze udział w kulinarnej akcji:

Czuję miętę - czyli mięta w mojej kuchni