Labels

30/03/2016

Sernik tradycyjny - Traditional Polish Cheesecake Recipe - Cheesecake tradizionale polacco

Smakołyki Angeli na Facebooku
Sernik z tradycji kuchni podhalańskiej/ The cake originates from Podhale 
Torta tradizionale della regione di Podhale

Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
200 g mąki/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
60 g cukru / 2 oz sugar/ 60 g di zucchero
2 żółtka/ 2 yolks/ 2 tuorli
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
750 g twarogu/ 26.5 oz ground quark cheese/ 750 g di formaggio quark macinato
250 g cukru/ 9 oz sugar/ 250 g di zucchero
2 żółtka/ 2 egg yolks/ 2 tuorli
150 g masła/ 5 oz butter/ 150 g di burro
3 łyżki kaszy manny/ 3 tbs semolina/ 3 cucchiai di semola
100 g rodzynek/ 3.5 oz raisins/ 100 g di uvetta
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/ 1.7 oz candied orange peel/ 100 g di scorze d'arancia candite
1 cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia


Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche. 1/4 ew. 1/3  ciasta pozostawić do późniejszego dekorowania (do wykonania kratki), a resztę rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy (26x38) cm). Podpiec w 200°C przez ok 10 minut.

Ubić pianę z białek na sztywno i odstawić. Wymieszać dobrze ser z resztą składników, na koniec delikatnie z pianą z białek. Wyłożyć na podpieczony spód.

Z reszty ciasta kruchego, rozwałkowanego, wykroić paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta.

Kratkę można posmarować roztrzepanym żółtkiem.

Upiec w 180°ok 40/50 minut.

English
Method:
Knead a dough. Leave 1/3 of it for the further decoration purposes (to form grid design) and roll out the rest of it and place on a baking sheet and bake for about 10 minutes at 200° C/400° F.

Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients, in the end add the beaten egg whites delicately. Place the cheese layer onto the baked pastry.

Roll out the rest of the pastry and cut out stripes and place them on the cheese layer in order to form a grid design. You can brush the grid with an egg yolk if you wish.

Bake at 180° C/ 356° F for about 40 - 50 minutes.

Italiano
Come si fa:
Fare l'impasto. Stendere 1/3 dell'impasto e metterlo sulla placca da forno. Cuocere a 200 gradi per circa 15 minuti.

Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. Mettere sull'impasto già cotto.

Stendere il 1/3 dell'impasto. Formare delle strisce (quelle tradizionali sono a rombi) e metterle sopra lo strato con il formaggio come nelle foto.

Cuocere a 190 gradi per circa 40-50 minuti. 

 


Źródło:/Source:/La ricetta originale:
"Regionalna Kuchnia Polska. Podhale.
 by Orłowska, M., Kielce 2006, p. 103